Нетаняху смята, че спорът за оръжията ще приключи, щом Галант замине за САЩ

Нетаняху заяви, че макар САЩ да оказват подкрепа на Израел от началото на войната му срещу "Хамас", преди четири месеца е започнало "драматично намаляване", на доставките на боеприпаси, пристигащи от САЩ

19:00 | 23 юни 2024
Автор: Алиса Оденхаймер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху повтори твърденията си, че САЩ са забавили доставките на оръжия, но изрази надежда, че въпросът скоро ще бъде решен, докато министърът на отбраната Йоав Галант се отправя към Вашингтон за разговори на високо равнище.

Нетаняху заяви, че макар САЩ да оказват подкрепа на Израел от началото на войната му срещу "Хамас", преди четири месеца е започнало "драматично намаляване", на доставките на боеприпаси, пристигащи от САЩ.  

"Обърнахме се към нашите американски приятели и поискахме доставките да бъдат ускорени. Правехме това отново и отново. Направихме го на най-високо ниво и на всички нива, и искам да подчертая - направихме го при закрити врати", заяви Нетаняху на заседание на кабинета в неделя, според писмено изявление от неговата канцелария.

"Получихме най-различни обяснения, но едно нещо не получихме; основната ситуация не се промени", каза премиерът и добави, че накрая е решил да излезе публично по въпроса. 

Миналата седмица Нетаняху публикува видеообръщение на английски език, в което заяви, че САЩ забавят доставките на оръжия и боеприпаси. Белият дом отрече, че оръжията се задържат.  

"В светлината на това, което чух през последните 24 часа, се надявам и вярвам, че този въпрос ще бъде решен в близко бъдеще", заяви Нетаняху пред кабинета. 

Израел е във война с "Хамас" от 7 октомври, когато групировката, която е обявена за терористична организация от САЩ и Европа, нахлу в Южен Израел, уби около 1200 души и взе 250 заложници в Газа.

Администрацията на Байдън става все по-критична към израелската офанзива в ивицата Газа, целяща да изкорени "Хамас". Около 37 000 души са убити в последвалата война, по данни на управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа, което не прави разлика между цивилни и бойци. 

Докато боевете в Газа продължават, Израел е изправен и пред ескалиращ конфликт срещу подкрепяните от Иран сили на "Хизбула" в Ливан, които са изстреляли хиляди ракети и безпилотни летателни апарати с експлозиви в северната част на Израел в подкрепа на "Хамас".

Американският пратеник Амос Хохщайн пътува до Близкия изток миналата седмица в опит да намали напрежението между Израел и "Хизбула", което заплашва да прерасне в пълномащабна война. 

Галант, началник на отбраната, трябва да се срещне с министъра на отбраната Лойд Остин и държавния секретар Антъни Блинкен, за да обсъдят операциите, необходими за постигане на целите на Израел във войната му срещу "Хамас", се казва в изявление на неговата канцелария. 

Това включва връщането на заложниците, държани в Газа, и мерките, необходими за постигане на регионална стабилност, се посочва в изявлението. 

В неделя израелският депутат Амит Халеви, член на парламентарната комисия по външни работи и отбрана, заяви в радиоинтервю, че забавянето на американските оръжейни доставки продължава от месеци. 

Халеви, член на дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, заяви, че доставките не са част от американския пакет за помощ за отбрана, а са редовни покупки на оръжия, за които Израел вече е платил. САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Израел. 

От кабинета на Галант заявиха, че той ще "повдигне въпроса за уникалните области на сътрудничество между отбранителните ведомства на САЩ и Израел, с акцент върху усилията за увеличаване на силите и проектирането на мощ, като същевременно се поддържа качественото предимство на Израел в региона" - което може да е препратка към спорните доставки на оръжие. 

Началникът на отбраната планира да обсъди развитието на ситуацията в Газа и Ливан, включително преминаването към "фаза С" във войната срещу "Хамас". В миналото Галант е казвал, че третата фаза на войната ще бъде създаването на нов режим на сигурност в Газа.