Ерата на ниските нива на неизпълнения на дълг е приключила, смята Deutsche Bank

Един фактор, който може да влоши нещата, е броят на падежите през следващите няколко години за кредитополучателите с по-нисък рейтинг

07:19 | 11 юни 2024
Автор: Лука де Паоли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Периодът от две десетилетия на ниски нива на корпоративни неизпълнения приключи, като скокът на лихвените проценти ще увеличи броя на кредитополучателите, които не успяват да изплатят задълженията си, според анализатори от Deutsche Bank AG.

Занапред лихвените проценти по неизпълнение ще се покачат до по-високи нива, пишат анализатори от германския кредитор в бележка, публикувана в понеделник, дори ако все още може да бъде избегнат голям скок.

„В продължение на 40 години почти всички кредитополучатели с фиксиран лихвен процент в цялата икономика можеха да рефинансират с по-ниска лихва, отколкото са постигали преди“, пишат анализатори от Deutsche в ежегодно изследване. „Това се промени след 2022 г., но пълното въздействие все още може да се усети бавно. Така че тук може би има аналогия с „врящата жаба“, където пазарът не го забелязва, докато не го забележи.“

Ходовете на централните банкери да повишат лихвите, за да се борят с растящите цени, направиха живота по-труден за много по-рискови компании, като ги принудиха да харчат повече, за да вземат заеми. Това доведе до нарастване на неизпълненията по целия свят след години на условия на лесни пари, когато много малко фирми не успяваха да изплатят дълговете си.

Мнозина се надяват пазарите да се върнат към ерата на ниските нива на неизпълнения, но някои, включително Deutsche Bank, се съмняват, че следващите няколко години ще бъдат толкова спокойни.

Стена от дълг

Един фактор, който може да влоши нещата, е броят на падежите през следващите няколко години за кредитополучателите с по-нисък рейтинг. Повече от 20% от под-BB кредитополучателите са изправени пред падеж през следващите три години, според проучването.

Със сигурност неизълненията все още не са достигнали очакванията на мнозина. В миналогодишната версия на доклада на Deutsche Bank анализаторите прогнозираха нарастване на случаите на неплащане, подхранвани от рецесията в САЩ.

През 2023 г. „мислехме, че ще видим повишен цикъл на неизпълнение през 2024 г. поради рецесия в САЩ“, пишат анализаторите в тазгодишната версия на доклада.

„Въпреки че променихме мнението си за последното в началото на 2024 г. поради по-оптимистичната перспектива за растеж в САЩ, аргументът за структурно по-високо ниво на неизпълнение остава ли в сила през следващите няколко години, след като 20 години е било изключително ниско? Смятаме, че е така.“