Силна турбуленция причини наранявания на 12 души при полет на Qatar Airways

Въпреки че смъртните случаи и сериозните наранявания в резултат на турбуленция са рядкост, изследванията показват, че глобалното затопляне ще направи подобни събития по-чести

09:00 | 27 май 2024
Автор: Алисия Диас, Лиен Ал-Рашдан, Ангъс Уитли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полет на авиокомпания Qatar Airways е засегнат от силна турбуленция над Турция, при което са ранени 12 души на борда, преди да кацне по разписание в Дъблин в неделя. 

Според RTE News пътниците на полета са казали, че поне един член на екипажа е изхвърчал във въздуха, когато самолетът внезапно е загубил височина. Един от мъжете си спомня, че самолетът е паднал за няколко секунди, при което храна се е разлетяла из кабината, а други описват усещането за паника и страх в самолета.

Инцидентът се случва по-малко от седмица, след като самолет на Singapore Air от Лондон до Сингапур беше принуден да извърши аварийно кацане в Банкок, след като попадна в турбуленция. Един човек загина, а десетки други бяха ранени по време на този полет, когато самолетът неочаквано падна.

Полет QR017 на Qatar Airways от Доха е бил посрещнат от пожарникари и спасители при пристигането си малко преди 13:00 ч. местно време, се казва в изявление на летището в Дъблин. Шестима пътници и шестима членове на екипажа съобщават за наранявания.

Един от пътниците разказва пред RTE News, че знакът за предпазен колан не е светнал, когато самолетът Boeing Co. 787 е попаднал в турбуленция. Някои от членовете на екипажа са с одраскани лица, а ръката на един човек е била в превръзка, каза една от пътничките. 

Полет QR017 на Qatar Airways от Доха се приземи благополучно по разписание на летище Дъблин малко преди 13.00 ч. в неделя. При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ, включително летищната полиция и нашата пожарна и спасителна служба, съобщиха от Летище Дъблин.

Въпреки че смъртните случаи и сериозните наранявания в резултат на турбуленция са рядкост, изследванията показват, че глобалното затопляне ще направи подобни събития по-чести. Според проучване на метеоролози от Университета в Рединг изменението на климата води до повече турбуленции, тъй като промените в скоростта на вятъра на различни височини стават по-екстремни.

В изявление на Qatar Airways се казва, че пострадалите по време на полета получават медицинска помощ, а инцидентът е обект на вътрешно разследване. „Безопасността и сигурността на нашите пътници и екипаж са наш основен приоритет“, заяви авиокомпанията.