Скарлет Йохансон vs. OpenAI: актрисата иска да се свали „ужасно подобния“ глас на AI

През 2021 г. актрисата съди Walt Disney Co. заради последния си филм „Черната вдовица“, който бе пуснат не само в киносалоните, а и е предоставен за стрийминг в Disney+

09:09 | 21 май 2024
Автор: Рейчъл Мец
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Актрисата Скарлет Йохансон заяви, че е била „принудена да наеме юрист“, за да поиска да бъде заличен гласът на изкуствения интелект за чатбота на OpenAI, който звучал твърде подобно на нейния. 

В изявление от понеделник актрисата заяви, че през септември е получила предложение от главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман за озвучаване на аудио функция за популярния чатбот ChatGPT на компанията. Тя заяви, че е решила да не участва в проекта „след дълъг размисъл и по лични причини“.

В предложението на Олтман: „Той ми каза, че смята, че чрез моето озвучаване на системата бих могла да преодолея пропастта между технологичните компании и творците и да помогна на потребителите да се чувстват комфортно със сеизмичната промяна, касаеща хората и изкуствения интелект“, каза тя.

Миналата седмица OpenAI пусна нови аудио инструменти и организира демонстрации, които включваха глас, наречен Sky. „Когато чух пуснатата демонстрация, бях шокирана, ядосана и невярваща, че г-н Олтман би се стремял към глас, който звучи толкова зловещо подобно на моя“, каза Йохансон. 

В изявление Алтман заяви, че гласът на Sky „не е на Скарлет Йохансон и никога не е имал за цел да прилича на нейния“. Олтман също така заяви, че компанията е направила кастинг за гласа на Sky, преди да се обърне към Йохансон. „Извиняваме се на г-жа Йохансон, че не сме комуникирали по-добре“, каза той.

Йохансон, известна с роли като супергероинята на Marvel Черната вдовица, изигра виртуален асистент с изкуствен интелект във филма Her от 2013 г. Връзката на OpenAI с този филм беше направена по-ясно от Олтман миналата седмица, когато главният изпълнителен директор публикува думата „тя“ в социалната платформа X, малко след пускането на най-новия модел на AI на компанията. 

OpenAI е свалила гласа, наречен Sky, и го е заменила с друг глас, наречен Juniper. Sky, Juniper и три други гласа бяха налични от септември, същия месец, в който Йохансон заяви, че OpenAI се е свързала с нея. 

В публикация в блога си в неделя компанията заяви, че гласовете ѝ не са предназначени да звучат като един човек. „Вярваме, че гласовете с изкуствен интелект не трябва умишлено да имитират характерния глас на дадена знаменитост“, пише OpenAI. „Гласът на Скай не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, която използва собствения си естествен тембър на гласа.“

Изкуственият интелект се превърна във фокус в Холивуд, тъй като т.нар. deepfake технология става все по-способна да имитира подобие на човек във видео и аудио. Използването на изкуствен интелект беше повод за стачките на сценаристи и актьори, които забавиха производството на филми и телевизионни предавания за няколко месеца миналата година.

В продължение на години компаниите за изкуствен интелект използват данни от интернет, за да обучават софтуера си, но с усъвършенстването на системите тази практика става все по-противоречива. Вече се водят съдебни дела срещу компаниите за ИИ в поне 20 случая - включително от издателства, писатели и художници - особено в съдилищата в Калифорния и Ню Йорк.

Йохансон и преди се е занимавала с правни проблеми в Холивуд. През 2021 г. актрисата съди Walt Disney Co. като твърди, че развлекателната компания е нарушила обещанието си да пусне последния ѝ филм „Черната вдовица“ само в киносалоните, когато го е предоставила за стрийминг във видеоуслугата Disney+.