ЕС иска да забрани руските пари за партии преди европейския вот

ЕС ще предложи забрана на услугите за претоварване и трансбордиране на LNG от Русия, предназначен за трети страни, както и ще забрани обслужването на руски LNG проекти в Арктика

06:57 | 7 май 2024
Автор: Алберто Нардели, Наталия Дроздиак, Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз предлага да забрани на политически партии, мозъчни тръстове и други групи да приемат финансиране от Русия като част от следващия си кръг от санкции, целящи да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна.

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, препоръчва на държавите-членки да се съгласят със стъпките като част от 14-ия пакет от санкции, според хора, запознати с дискусиите.

Обсъжданите мерки включват забрана на вноса на руски хелий, затягане на ограниченията за износ на манганова руда и други редкоземни компоненти и забрана на достъпа до пристанища за около 11 кораба, заподозрени в подпомагане на военните усилия на Русия, казаха хората, пожелали анонимност, за да обсъдят поверителни въпроси.

Предложението, което също така ще забрани на четири допълнителни медии да излъчват в Европа, трябва да бъде одобрено единодушно от 27-те държави-членки на блока, за да влезе в сила и все още може да се промени. Предишните пакети изискваха седмици преговори при закрити врати.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова каза в неделя, че ЕС ще санкционира "Гласът на Европа", уебсайт, обвинен в разпространение на проруска дезинформация, заедно с "Росийская газета", "Риа Новости" и "Известия".

„Ние не ги разпознаваме като медии, те са просто пропагандни инструменти на Путин“, каза Йоурова пред чешката обществена телевизия.

Стремежът да се намалят руското политическо финансиране в ЕС идва на фона на нарастващите опасения относно дезинформацията, прокарвана от Москва във връзка с изборите за Европейски парламент в началото на юни. Франция, заедно с балтийските нации, Полша и Нидерландия, призоваха блока да санкционира руската намеса в изборите, съобщи Bloomberg по-рано.

Чешките разузнавателни служби през март заявиха, че са разкрили руска мрежа, опитваща се да влияе върху политиката и общественото мнение в целия континент, използвайки "Гласът на Европа". Германският крайнодесен депутат Петр Бистрон отрече да е вземал пари от уебсайта, докато през април Белгия започна разследване за политическа намеса от страна на Кремъл.

Крайно дясно

Тези ходове биха могли да ограничат някои крайнодесни партии в Европа, като се има предвид, че някои служители са обвинени в получаване на руско финансиране. Френската крайнодясна партия "Национално обединение" миналата година заяви, че е върнала 6,1 милиона евро, за да изплати заем, първоначално взет от руска банка в опит да се дистанцира от обвиненията за чуждестранно влияние.

Подкрепата за "Алтернатива за Германия", или AfD, спадна след обвинения за връзки с китайското разузнаване и проруска медийна организация.

В допълнение към мерките за руското политическо финансиране се очаква санкциите на ЕС да включват забрана за използване на системата за финансови съобщения на Руската централна банка.

Русия стартира системата за финансови съобщения, нейната собствена версия на SWIFT, в края на 2014 г. след първоначалните санкции, след като страната анексира Крим от Украйна. Към януари системата работи с 20 държави, според Интерфакс. Това включва банки от Беларус, Армения, Таджикистан и Казахстан.

Европейските износители също ще бъдат помолени да засилят надлежната проверка на своите търговски практики и могат да бъдат наказани, ако не успеят да възпрепятстват заобикалянето на санкции поради липса на проверки.

Освен това предложеният пакет включва редица санкции срещу Беларус за нейната роля в конфликта, включително забрана на вноса на навигационни технологии и луксозни стоки, износа на суров петрол и диаманти, както и всякакви транзакции, които биха могли да стимулират белоруския промишлен капацитет.

По отношение на енергетиката Bloomberg по-рано съобщи, че ЕС ще предложи забрана на услугите за претоварване и трансбордиране на втечнен природен газ от Русия, предназначен за трети страни, както и ще забрани обслужването на руски LNG проекти в Арктика.

ЕС също така предложи да добави повече от дузина компании към списък с ограничения за износ, включително няколко в Китай, Обединените арабски емирства и Турция, заради предполагаемата роля в подпомагането на Москва да заобиколи търговските санкции за стоки, използвани в оръжия или необходими за производството им.

Друго предложение от изпълнителната власт на блока е да се забрани на транспортни компании, които са най-малко 25% руска собственост, да работят в ЕС, както и да се включат в списъка на санкции още десетки физически и юридически лица.