Нетаняху е раздвоен между това да удари Иран и да се вслуша в съюзниците

Израел е разделен какво да прави по-нататък и дали Близкият изток се впуска в по-широка война може да се сведе до инстинктите за оцеляване на премиера Бенямин Нетаняху

14:21 | 18 април 2024
Автор: Итън Бронър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Ирак изстреля десетки ракети "Скъд" срещу Израел в началото на 1991 г., САЩ умоляваха тогавашния премиер Ицхак Шамир да не отговаря. Шамир каза, че трябва да действа. След дни на разговори, посещения на високо ниво и дълги заседания на кабинета, Израел се усмири и САЩ оглавиха съюз от 42 държави, който победи Ирак в това, което се превърна във първата война в Залива.

Решението на Иран да изстреля 350 ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд беше първият път оттогава, когато суверенна нация извърши такова нападение срещу еврейската държава. Друг лидер на твърдолинейната партия Ликуд, Бенямин Нетаняху, е министър-председател и също толкова неистов набор от обаждания и посетители го призовават да не реагира, докато заседанията на кабинета се фокусират върху необходимостта да се направи нещо.

Но въпреки че предлагат много паралели, последните събития се различават от 1991 г. поне по един важен начин: мощните западни съюзници на Израел не предлагат да водят битката вместо него. По-скоро те предлагат никой да не предизвиква военно Иран точно сега. И мнозина в Израел, включително в твърдо дясната коалиция на Нетаняху, казват, че това няма да мине.

Иран заяви, че мисията му е приключила, след като отмъсти за атака срещу дипломатическия си комплекс в Сирия. Израел обяви успех, след като отблъсна баража без почти никакви щети или загинали. И все пак неотложният въпрос остава дали двете държави се впускат в по-дълбок пряк конфликт с последици отвъд Близкия изток и доколко отговорът се свежда до израелската политика – и инстинктите за оцеляване на Нетаняху.

„Не можем да поемем това тихо“, каза министърът на финансите Бецалел Смотрич по израелското армейско радио в сряда. „Намираме се на кръстопът относно нашето място в Близкия изток, както и това на нашите деца. Нашето възпиране е на проблемно място и слабият отговор е опасен."

Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак цяла седмица казваха на Нетаняху да „приеме победата“, имайки предвид факта, че – с тяхна помощ и тази на съседни арабски държави – Израел е спрял 99% от снарядите, насочени към него.

Израелското правителство и обществеността всъщност са разкъсани как да продължат. Проучване на Еврейския университет, публикувано в сряда, показа, че половината вярват, че Израел не трябва да реагира, а половината казват, че трябва, дори ако това означава удължаване на настоящия кръг от конфликта.

След това възниква въпросът как да се направи това и дали Израел да действа сам. Бригаден генерал Звика Хаймович, бивш ръководител на въздушната отбрана, каза, че няма начин Израел да не направи нищо, но „мисля, че е много важно Израел да не стои сам срещу Иран“.

Много коментатори в чужбина изразяват разочарование, че съюзниците на Израел му оказват такава подкрепа, но въпреки това Нетаняху изглежда е готов да се скара с тях заради собственото си политическо оцеляване. Той се нуждае от своите крайнодесни партньори като Смотрич, за да останат на поста, гласи аргументът, и затова вместо да преследва най-доброто решение, той слуша крайнодесните.

Нетаняху вече е най-дълго управлявалият министър-председател в историята на страната. Но докато 74-годишният политик е силно непопулярен поради начина, по който крайнодясното му правителство прокарва популистки политики и не успя да предвиди атаката на "Хамас" от 7 октомври, малцина в Израел – дори сред критиците му – мислят че дилемата около Иран е най-вече за него.

„Не става дума за Нетаняху“, казва Йоел Естерон, издател на бизнес всекидневника Calcalist и остър негов критик. „Разделението между тези, които казват, че трябва да направим нещо, вече не е политическо. Чувам хора, които определено са отляво, казвайки, че не можем да търпим стотици ракети, без да реагираме, и генерали, които искат да покажат своята мъжественост, казвайки: „Чакайте малко, нека спрем.“

Тези, които познават добре Нетаняху, казват, че това е решаващ момент за него по няколко причини. Иран е в основата на неговите стратегически опасения от десетилетия. Когато САЩ отново воюваха с Ирак на Саддам Хюсеин през 2003 г., той твърдеше, че истинската заплаха е Иран.

Второ, провалът на 7 октомври ще определи неговото наследство, освен ако не успее да превърне настоящия момент в обрат и да промени позицията на сигурността на Израел. В резултат на това, казват те, той не бърза да реши какво да прави по-нататък.

Израел е изправен пред остри критики от своите съюзници за войната си срещу "Хамас" в Газа. Тази война, подтикната, когато агенти на "Хамас" нахлуха в Израел миналия октомври, убивайки 1200 души и отвличайки 250, е убила 33 000 палестинци. Цели квартали бяха изравнени с земята в опита на Израел да извади бойците на "Хамас" от техните тунели. Гладът е масов.

Така че топлата прегръдка на същите тези правителства сега, обещаващи да накажат Иран със санкции, беше утешителна. „Имаме нужда от прегръдките“, каза Естерон. „Хубаво е, но никой не знае как ще се отрази на мисленето на иранците. Ние сме пред дилема."

Това не е нова дилема. Голда Меир, която беше министър-председател в началото на 70-те години на миналия век, каза известното: „Ако трябва да избираме между мъртви и съжалени и да сме живи с лош имидж, бихме предпочели да сме живи и да имаме лош имидж“.

Освен Иран, Израел трябва да се справя с бойци на "Хамас", които все още са окопани в Газа и държат множество заложници. Страната също така е изправена пред ежедневни битки на север с "Хизбула", друго ирански прокси. И много израелци биха предпочели да се справят с тези конфликти, отколкото да се заемат с Иран точно сега.

„Едно нещо, което Израел осъзна на 7 октомври, е, че това, което смятаме за „възпирано“, не е непременно така“, каза Менахем Мерхави, изследовател по Иран в Института Труман към Еврейския университет. „Хамас не беше възпрян; Хизбула не се възпира. Все още имаме Газа, заложниците и севера. Това е мястото, където трябва да насочим нашия фокус сега.“

Джонатан Конрикус, бивш военен говорител на Израел, сега старши сътрудник във Вашингтонската фондация за защита на демокрациите, казва, че независимо какво Израел ще удари директно иранска земя. „Минимумът би бил да ударим Иран достатъчно силно, за да ги накараме да спрат и да помислят много пъти, преди да направят това отново“, каза той.