WSJ: Путин планира да рестартира пленената АЕЦ "Запорожие"

6-гигаватовата централа в момента е на фронтовата линия, над нея прелитат артилерийски снаряди и е заобиколена от полета с руски противопехотни мини

14:08 | 13 април 2024
Обновен: 14:21 | 13 април 2024
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин е заявил на агенцията за ядрена енергия на ООН, че Кремъл планира да рестартира украинската АЕЦ "Запорожие", която в момента е под руска окупация, което допълнително увеличава рисковете от инцидент в най-голямата ядрена централа в Европа, съобшава The Wall Street Journal.

6-гигаватовата централа в момента е на фронтовата линия, над нея прелитат артилерийски снаряди и е заобиколена от полета с руски противопехотни мини. На покрива ѝ патрулират руски войници в картечни гнезда, които редовно стрелят по идващите самодетониращи се дронове.

Само през изминалата седмица няколко дрона удариха един от шестте реактора на централата, покрива на учебен център и военно превозно средство, паркирано пред лаборатория, причинявайки една жертва. Руските сили за сигурност, патрулиращи в комплекса, са задържали и в много случаи са изтезавали стотици работници, за да потушат несъгласието на персонала.

През септември 2022 г. подобни опасности накараха украинския директор на централата Игор Мурашов да затвори последния активен реактор и да се присъедини към хилядите ядрени техници, които избягаха на контролирана от правителството територия.

През последните месеци базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (MAAE) получaва технически доклади от своя малък екип от инспектори в централата, които предполагат, че Русия се стреми да върне в експлоатация поне един реактор в Запорожие, съобщава WSJ.

Европейски дипломат, който не беше идентифициран, каза, че Русия може да се стреми да направи това навреме за 40-ата годишнина от свързването на централата през декември 1984 г. с електрическата мрежа на Съветския съюз.

Рестартирането на реактор в АЕЦ "Запорожие" би било техническо предизвикателство и символичен крайъгълен камък за Русия, нормализирайки незаконното изземване на централа, която осигуряваше около една пета от електроенергията на Украйна преди 2022 г.

Пет от шестте реактора на централата в момента са изключени - така нареченото студено спиране. Шестият, в горещо спиране, работи достатъчно топъл, за да произведе пара, необходима на централата за основни операции по безопасност.

Връщането на дори един реактор би означавало повишаване на температурата в сърцевината със стотици градуси по Целзий, докато скелетен екип проверява лабиринтът от тръби, помпи и клапани за течове.

Експертите се съмняват дали притокът на вода към централата е достатъчен, за да охлади активен реактор след миналогодишното разрушаване на близкия язовир, пише WSJ.

Тази седмица МААЕ проведе спешна среща, за да обсъди нарастващия риск от авария в завода след поредица от въоръжени нападения с дронове на площадката, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

Ударите с дронове на 7 април и 9 април са ударили стената на сграда на реактор и изглежда са насочени към комуникационните връзки, според наблюдатели, разположени в централата.

Никога досега в историята на строго регулираната ядрена индустрия враждебна сила не е завладявала и управлявала активна атомна електроцентрала на друга държава. АЕЦ "Запорожие", сред последните мегапроекти на Съветския съюз, беше център на ценената ядрена технология на СССР.

След 1991 г., за разочарование на Москва, тя постепенно внедри западни системи и компютри, финансирани от Европейския съюз, а през последните години и гориво, предоставено от базираната в САЩ Westinghouse Electric Co.

Руските танкове превзеха централата в първите дни на войната, един от най-големите трофеи в иначе колебливата инвазия. Украйна и нейните западни поддръжници многократно настояваха Русия да върне централата на украинските служители, но Русия разположи техници от "Росатом" да наблюдават станцията, а агенти от руската Федерална служба за сигурност хвърлиха заподозрени дисиденти в сутеренен затвор, наречен от тях „Дупката“. Повечето от 11 000 служители на централата избягаха, оставяйки след себе си малък екип от около 3000 души.

Русия ще трябва да транспортира материали, вариращи от дизел за резервни генератори до резервни части за помпи и турбини в средата на това, което вероятно все още ще бъде кипяща война - МААЕ доставя някои артикули, но не всички. Централата ще трябва да установи няколко надеждни източника на резервно захранване, за да поддържа аварийни операции, ако самият реактор спре да работи.

Друг проблем е къде ще отиде токът. Много от градовете, които централата е създадена, за да захранва, са или държани от Украйна, която отхвърля споделянето на енергия с Русия, или са били обезлюдени по време на окупацията. Електропроводите към и от централата се нуждаят от ремонт. Русия би могла да произвежда малки, символични количества електроенергия, но това крие рискове, тъй като реактори, работещи с по-малко от една трета от капацитета си, обикновено са по-малко стабилни.

Един от начините да се намери пазар за тока от реакторите би било да се осигури част от електроенергията за свободни зони на Украйна, идея, обсъждана между агенцията и Русия през последните седмици, според хора, запознати с проблема.

За да постигне всичко това, Москва ще трябва да разположи множество техници, обучени за най-малките особености на централа, която вече не е станцията от съветски тип, с която руските работници са свикнали, но сега работи отчасти със западни системи за контрол и американско ядрено гориво. Понастоящем контролните зали се управляват само от един човек, се казва в доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, цитирайки информация, за която не са посочени източници.

Новите служители в АЕЦ "Запорожие" ще имат нужда от продължително, директно обучение, се казва в доклада, за изпълнение на ключови задачи. Сред най-предизвикателните: пускането на реактор и работата със системи за безопасност, като например извършване на аварийно изключване, ако има проблеми.

Русия вярва, че тази AEЦ има бъдеще и затвърждава контрола над съоръжението и града, в който живеят неговите работници.

През последните месеци Москва изпрати хиляди руснаци, за да попълни Енерходар, град, чието население от 52 000 души намаля до 12 000 след първата година от войната. Това включва работници от "Росатом", но също и полицейски служители, сили за сигурност, техните семейства и учители, които обучават децата. Новодошлите се насърчават да вземат някой от изобилието от празни апартаменти, изоставени от десетките хиляди местни жители, които са избягали.