Украйна спря последния блок на АЕЦ "Запорожие"

"Това е най-трудната зима за целия свят", заяви Володимир Зеленски

10:15 | 11 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Последният работещ блок на Запорожската атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна, окупирана от руски войски от март, е спрян безопасно след прекъсване на електрозахранването, съобщи Bloomberg.

Генератор № 6 ще бъде охладен и консервиран след повторното включване на централата към мрежата, съобщиха от украинския ядрен оператор "Енергоатом". Една от няколкото преносни линии, разрушени при неотдавнашния обстрел, беше възстановена късно в събота. Компанията използва енергия от националната мрежа, за да охлади блока и да го приведе във възможно най-безопасен режим.

В петък атомната агенция на ООН предупреди за опасностите, породени от загубата на мощност в централата. Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрела в близост до централата.

Украйна и европейските съюзници трябва да се подготвят за трудна зима на фона на недостига на енергия, предизвикан от руския президент Владимир Путин, заяви украинският президент.    

"Това е най-трудната зима за целия свят", заяви Володимир Зеленски на конференцията за европейска стратегия в Ялта, организирана от украинския бизнесмен Виктор Пинчук. Той определи спирането на енергийните доставки за Европа като "последния довод" на Путин.

Зеленски призова съюзниците на Украйна да разширят предоставянето на противоракетни системи за защита на енергийната инфраструктура на страната, която според неговите прогнози ще бъде цел на руските войски, и призна риска чуждестранната помощ за Украйна да намалее с течение на времето. 

САЩ наблюдават отблизо задълбочаването на икономическите връзки между Русия и Китай, заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Китай не е оказвал материална подкрепа на Русия, "нещо, което ни притесняваше", заяви Съливан по време на конференцията за европейска стратегия в Ялта в Киев чрез видеовръзка. САЩ не са забелязали нито едно важно китайско политическо решение за "категорично нарушаване на американските санкции и контрол на износа на системно ниво", каза той.

Все пак Вашингтон наблюдава "стъпките, които Китай предприема чрез пазарни транзакции за предоставяне на услуги на Русия", каза той.