Руският терор срещу Харков продължава - Украйна е свалила 3 от 6 ракети и 28 от 32 дрона

Русия убива шестима души при удар в Харков, проучва отбраната на изток. Ударът бе нанесен в момент, когато висши военни от Киев разговаряха с Лойд Остин, за да настояват отново за военна подкрепа, и на фона на съобщенията, че сухопътните войски на Кремъл постигат решаващ напредък в източната част на Украйна

11:00 | 7 април 2024
Обновен: 11:02 | 7 април 2024
Автор: Алиаксандър Кудрицки
Харков. Снимка: Bloomberg LP
Харков. Снимка: Bloomberg LP

През нощта Харков бе подложен на поредната ракетна атака, като руските сили използват близостта на втория по големина град в Украйна до границата, за да нанасят постоянни щети.

Ударът бе нанесен в момент, когато висши военни представители на Киев разговаряха с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, за да настояват отново за военна подкрепа, и на фона на съобщенията, че сухопътните войски на Кремъл постигат решаващ напредък в източната част на Украйна. 

Шестима души са загинали, а 11 са били ранени, след като две ракети С-300, изстреляни от съседната на Русия Белгородска област, са попаднали в жилищен район в северните покрайнини на Харков, съобщиха от главната прокуратура в Telegram.

"Този удар срещу мирни жители на Харков е още едно доказателство, че Русия е терористична държава", заяви кметът на града Игор Терехов в Telegram.

Руският терор срещу Харков продължава. Нови удари срещу града и региона. Нанесени са щети на жилищни сгради и гражданска инфраструктура.

Нападението подчертава опасностите за града с предвоенно население от близо 1,5 млн. души, разположен близо до руската граница.

Според Терехов при последния удар са повредени девет високи жилищни блока, както и две детски градини, две училища и десетки местни магазини. Повече от 3600 прозореца са изпочупени от силата на удара. 

По-късно в събота руските сили отново нанесоха удар по Харков, като хвърлиха управляема бомба в същата част на града, убивайки един цивилен и ранявайки друг, според изявления в Telegram на Терехов и областния управител Олег Синехубов. Отделно от това руска балистична ракета "Искандер" е ударила Одеска област, убивайки един цивилен и повреждайки офис сграда, съобщи в Telegram областният управител Олех Кипер.

Като цяло Украйна е свалила три от шестте ракети и 28 от 32-те дрона, изстреляни от руските сили през нощта, съобщи командването на ВВС в Телеграм. Въпреки това ракетите С-300, първоначално проектирани от Съветския съюз за поразяване на въздушни цели, са избегнали противовъздушната отбрана на Украйна при атаката на близък обсег в Харков.

Отделно от това в петък при ракетно нападение в Запорожие в южната част на Украйна са загинали четирима души и 23 са били ранени, съобщи вътрешното министерство в Telegram. Според регионалните власти ударът е бил насочен към център за подпомагане на бежанци от войната.

Дори и западните партньори да са предоставили на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана, техният брой не е достатъчен, за да се осигури пълна защита на големите градове. 

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски и министърът на отбраната Рустем Умеров призоваха за повече системи за противовъздушна отбрана и ракети в телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в петък. Изявленията в профилите им в социалните мрежи не уточняват перспективите за получаване на помощта.

В петък Зеленски се срещна и с двупартийна делегация от американски законодатели, тъй като Конгресът остава в задънена улица по въпроса за финансирането на допълнителна военна помощ за Украйна. 

"Нашите партньори трябва да станат преки свидетели на това, което се случва в Украйна", заяви Зеленски в публикация в X, бившия Twitter. "Подчертах жизненоважната необходимост Конгресът на Съединените щати незабавно да приеме решение за допълнителна подкрепа на нашата държава."  

Наред с продължаващите въздушни удари, включително бомбардировки на енергийна инфраструктура, силите на Кремъл напоследък увеличиха темпото на сухопътните си операции в източната част на Украйна.  

Руските сили използват превъзходството си във военновъздушните сили, ракетите и наличието на артилерийски боеприпаси, за да постигнат целта си да окупират цялата Донецка област, заяви Сирски в публикация в Телеграм в събота. 

По думите му войските на Кремъл започват офанзивни операции денонощно, като някои от най-ожесточените боеве се водят източно от Часив Яр, където руските части се опитват да пробият украинската отбрана в града.

"Изглежда, че руските сили са активизирали усилията си западно от Бахмут за превземане на Часив Яр", заяви базираният в САЩ Институт за изследване на войната в ежедневна актуализация. Часив Яр, разположен на около 10 км западно от Бахмут в Донецка област, се смята за стратегически важен.