Бунтът на фермерите в Европа започва да се отразява на търсенето на трактори

Фермерите в целия Европейски съюз блокират пътища в знак на протест срещу всички възможни мерки

12:56 | 15 февруари 2024
Обновен: 14:13 | 15 февруари 2024
Автор: Майкъл Хирцер
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Разгневените земеделски производители в Европа засилват натиска върху производителите на трактори, които вече са изправени пред спад в САЩ и Бразилия, тъй като цените на реколтата се понижават.

Фермерите в целия Европейски съюз блокират пътища в знак на протест срещу всички възможни мерки - от новите регулации и намалените субсидии за дизелово гориво до потока от доставки от Украйна след нахлуването на Русия.

Негативните настроения в Европа просто влияят на търсенето“, заяви в интервю в сряда Скот Уайн, главен изпълнителен директор на CNH Industrial NV, един от най-големите производители на селскостопанска техника в света.

Той добави, че земеделските стопани се ползват с широка подкрепа, което може да накара регулаторните органи да преразгледат политиките, които правят селското стопанство по-устойчиво, но и по-скъпо.

Фермерите изразяват недоволството си от някои действия на правителството“, каза той по време на разговора за приходите на компанията за четвъртото тримесечие. „Когато шофират и протестират, те не засаждат и не прибират реколтата.“

CNH, която произвежда трактори New Holland и Case IH, заяви, че продажбите ѝ в селското стопанство ще намалеят с 10-15% тази година, тъй като спадащите цени на зърното дават на производителите по-малко средства за харчене. Уайн заяви, че при помрачените перспективи в Европа компанията ще се съсредоточи повече върху Северна Америка. Миналата година CNH поиска да извади акциите си от Euronext Milan.

Акциите на компанията в Ню Йорк поскъпнаха с цели 7,8% в сряда, което е най-големият скок в рамките на деня от юни 2020 г. насам, поради очакванията, че печалбите ще останат високи въпреки по-слабата селскостопанска икономика.

Deere намалява перспективите

Deere & Co. намали перспективите си за печалба за тази година, тъй като падащите цени на реколтата дават на фермерите по-малко пари за закупуване на оборудване.

Най-големият производител на селскостопански машини в света се смята за водещ за здравето на селскостопанската индустрия, като търсенето на неговите трактори расте и спада заедно с богатството на фермерите. Производителите на машини бяха засегнати от намаляващите доходи от селското стопанство и цените на реколтата, въпреки че нарастващото световно население и повишеният фокус върху продоволствената сигурност спомагат за осигуряването на дългосрочно търсене на оборудване.

Deere в четвъртък каза, че нетният доход за фискалната година ще бъде между 7,5 и 7,75 милиарда долара. Това е по-малко от първоначалната прогноза през ноември за между $7,75 милиарда и $8,25 милиарда и се сравнява с прогнозите, събрани от Bloomberg за $7,75 милиарда.

По-ниската прогноза за цялата година дойде, след като Deere отчете печалби за първото тримесечие, които надминаха прогнозите на анализаторите.

През първото тримесечие на компанията достави по-малко трактори, но намаленият обем беше частично компенсиран от по-високите цени. Междувременно приходите от земеделски стопанства в САЩ се очаква да спаднат най-много от 2006 г. насам тази година. Царевицата, най-разпространената американска култура, се търгува близо до най-ниските нива от 2020 г.

„Продължавайки напред, очакваме попълването на флота да се забави, тъй като селскостопанските основи се нормализират от рекордните нива през 2022 г. и 2023 г.“, каза главният изпълнителен директор на Deere Джон Мей в изявление.

Deere и други производители на оборудване имат за цел да направят повече пари чрез модели на повтарящи се приходи, като абонаменти. През януари Deere обяви партньорство със SpaceX на Илон Мъск за свързване на своето земеделско оборудване към интернет чрез сателити Starlink.

Акциите на Deere се понижиха с около 3,8% в предпазарната търговия в Ню Йорк. До сряда те бяха паднали с 14% от рекордния връх при затваряне, достигнат през юли 2023 г.