След протести на фермери ЕС оттегля искането си за намаляване на употребата на пестициди

През юни 2022 г. бе предложен регламент за намаляване на употребата на пестициди с 50% до 2030 г. като част от плана за по-устойчиво земеделие

13:19 | 6 февруари 2024
Обновен: 13:45 | 6 февруари 2024
Автор: Елън Милиган, Любов Пронина
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще оттегли плана за намаляване наполовина на употребата на пестициди, тъй като той се е превърнал в "символ на поляризация" след протестите на фермерите от цяла Европа. 

През юни 2022 г. изпълнителният орган на Европейския съюз предложи регламент за намаляване на употребата на пестициди с 50% до 2030 г. като част от плана за по-устойчиво земеделие, но Европейският парламент го отхвърли. Опасенията за намаляване на добивите и съмненията относно способността на земеделските стопани да намерят заместители и да постигнат целите надделяха над опасенията за въздействието на пестицидите върху околната среда.

"Само ако заедно постигнем целите си в областта на климата и околната среда, земеделските стопани ще могат да продължат да си изкарват прехраната", заяви фон дер Лайен във вторник по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. 

Решението бе взето след вълна от протести във Франция, Белгия и цяла Европа, като земеделските стопани се обявиха срещу предложените от ЕС разпоредби, плановете за намаляване на субсидиите и споразуменията за свободна търговия с държави извън блока. 

Френското правителство трябваше да обещае на фермерите по-голяма финансова подкрепа и борба с нелоялната конкуренция, както и по-строги проверки на произхода на продуктите, за да преустановят те по-нататъшните блокади. Миналата седмица ЕС отложи плановете, изискващи от земеделските стопани да оставят по-голяма част от земите си угари, за да се подобри биоразнообразието. 

Изпълнителният орган на блока се намира в ситуация на балансиране, тъй като във вторник представя амбициозна пътна карта за климата, с която се цели 90% нетно намаляване на емисиите до 2040 г., което ще изисква по-устойчив начин на живот на потребителите и ограничения за бизнеса и селското стопанство.

Ходът на оттегляне на плана за пестицидите е поредният пример за отстъпление на ЕС от законодателството, насочено към екологизиране на икономиката на блока. ЕС трябваше да се съгласи с размито споразумение относно закон за възстановяване на природата, който да върне поне 20 % от сушата и морето на блока в първоначалното им състояние. 

Съобщението за пестицидите показва, че Комисията реагира на критиките, тъй като ЕС се приближава към изборите през юни. Миналия месец фон дер Лайен започна стратегически диалог със селскостопанския сектор в опит да успокои земеделските производители и да покаже признателност и уважение.

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо, който по време на протестите беше свидетел на блокиране на улици в Брюксел и вандалски прояви срещу обществени паметници, приветства решението. "Изключително важно е да задържим нашите земеделски производители на борда", написа Де Кроо в публикация в социалната медийна платформа X.

След време може да бъде представено ново, по-зряло предложение за пестицидите с по-голямо участие на заинтересованите страни, заяви фон дер Лайен пред депутатите, като настоя, че дискусията за намалената употреба на химикали ще продължи.