Как компаниите казват "уволнения", без да казват "уволнения"

Уволненията през първия месец на 2024 г. оставиха десетки хиляди хора без работа, като само в технологичната индустрия бяха съкратени 32 000 длъжности

08:26 | 14 февруари 2024
Автор: Шарлот Хамптън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Претърпели ли сте " принудително кариерно събитие" наскоро? Може би сте станали жертва на "корпоративно преместване", злополучен, но привидно необходим резултат от "преструктуриране" на вашата компания. Мениджърите вече изчерпват начините да заявят, че вече нямате работа.

Уволненията през първия месец на 2024 г. оставиха десетки хиляди хора без работа, като само в технологичната индустрия бяха съкратени 32 000 длъжности. Начинът, по който се съобщават лошите новини, е по-важен от всякога, тъй като компаниите се страхуват да бъдат обявени за скандални в социалните мрежи след лошо проведен последен разговор. Ръководителите използват всевъзможни евфемизми, за да избегнат директното изразяване на мнението си пред своите служители.

Професорът от Харвардското бизнес училище Сандра Сучър казва, че деликатният език е резултат от "морално разединение" - усилието на причинителя на вреда да рационализира и смекчи действието за себе си. В крайна сметка смисълът е един и същ за работника: Той губи работата си.  

"Фактът, че го наричате съкращаване на персонала или промяна в организацията - което е много вероятно да е така - не означава, че работниците няма да почувстват нещо в резултат на това, което правите", казва Сучър.

Според Сучър в края на 80-те и 90-те години на миналия век, когато съкращенията на работни места се нормализират, се разпространява лексиконът за евфемистично описание на съкращенията. Преди това съкращенията са били по-редки и са били резултат най-вече от затварянето на завод на производител в даден град.

В началото на декември Spotify Technology SA избра термина "правилен размер" в писмото си, с което обяви съкращенията на работни места. В изявлението на Citigroup Inc. от ноември се споменаваше "опростен оперативен модел", за да опише плановете си да съкрати 20 000 работни места. В Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг спомена за "промени в организацията" в дълъг меморандум, който включваше редица промени в персонала на компанията, включително съкращения на работни места. А United Parcel Service Inc. обяви "съкращаване на работната сила" с 12 000 души по време на последния си разговор за приходите. "Ще съобразим организацията си с нашата стратегия", каза главният изпълнителен директор Карол Томе, според стенограмата.

Според професора от Станфорд Робърт Сътън ръководителите вярват, че този вид неясен език успокоява работниците. Той нарича този "анестезиращ" език "жаргонен монооксид". 

"Изглежда, че по някакъв начин те вярват, че ако използват по-неясен и по-малко емоционален език, хората няма да се разстроят толкова много", казва Сътън. Вместо това се получава обратният ефект, казва той. 


Споменаването на уволнения и техните евфемизми се е увеличило. Споменаване на съкращения на работни места от компаниите от S&P 500 по време на разговори за печалби и други срещи

Общото отдръпване от думата "уволнение" вероятно се дължи на стигмата, свързана с нея, според Уейн Касио, професор в бизнес училището на университета в Денвър. "Съкращение" се използва за описание на уволнение без причина, докато "уволнението" вече обикновено е в отговор на нарушение на правилата на компанията.  

Синонимите на уволненията не са напълно безпредметни. Те имат разлики в широтата на потенциалното си значение, които помагат на компанията да подреди следващите стъпки. "Опростяване" може да означава, че ще бъдат уволнени хора или че компанията намалява броя на срещите. От друга страна, "преструктуриране" може да означава, че даден служител просто се премества в друг отдел. "Отпуск" е нещо съвсем различно, което позволява на служителите да се върнат на работа след неплатено отсъствие. Според Касио "преоразмеряване" е умишлено неясно, така че компанията да си остави възможност да промени плана си. 

Според Сучър, която казва, че "съкращаване на персонала" се използва по-често в Европа, формулировката може да варира и в зависимост от региона. 

Като цяло има добър начин да се обяви съкращение и той не е евфемистичен. Ръководителите на компаниите трябва да поемат отговорност за загубата на работни места, казват експертите, особено защото много от тях реагират на собственото си свръхнаемане след пандемията. 

 "Трябва да признаете факта, че сте направили нещо, за което разбирате, че е навредило на живота им по много пряк начин", казва Сучър.