Работодателите искат да уволняват работници, без да се озовават под обстрел в TikTok

Неуспешно проведеното уволнение може да навреди на репутацията на компанията и на набирането на персонал

09:00 | 11 февруари 2024
Обновен: 11:15 | 11 февруари 2024
Автор: Шарлот Хамптън, Джо Констанц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Видеоклиповете с катастрофални уволнения, които се натрупват в TikTok, карат компаниите да търсят помощ при съобщаването на лошите новини.

Все повече хора споделят интимни подробности и записи от разговори на работното място, които преди са се провеждали при закрити врати. Уволненията в TikTok вече са рутинна публична дисекция - от меморандумите на главните изпълнителни директори до неловко подбраните съобщения и точната интонация, използвана от мениджърите по човешки ресурси.

Страхът от ответни реакции в социалните медии кара ръководителите, особено на по-малки технологични фирми, които нямат големи HR звена, да търсят съвети как да уволняват хора, без това да се стовари върху тях. Onwards HR, стартъп, специализиран в логистиката на уволненията, твърди, че клиентската му база е нараснала с 300% през миналата година.

"Те питат: "Можете ли да ни кажете как да го направим, за да не ни се случи това?" - казва Сара Родехорст, съосновател и главен изпълнителен директор на Onwards HR. "Със социалните медии всички гледат." 

Въпреки че общите данни за пазара на труда остават стабилни, в началото на годината в редица отрасли се наблюдават големи съкращения на работни места, най-вече в технологичния сектор, където няколко от най-големите американски работодатели закриват стотици или хиляди позиции. Миналата седмица United Parcel Service Inc. също обяви, че ще съкрати 12 000 работни места за мениджъри, а Citigroup Inc. заяви, че планира да премахне 20 000 длъжности до 2026 г.

Onwards HR предлага на компаниите централизирана платформа за стандартизиране на процеса на съкращаване, автоматизиране на плащанията на обезщетения и осигуряване на по-гладко сътрудничество между екипите по човешки ресурси, право и финанси. Но клиентите искат нещо повече от просто технология, каза Родехорст. Те искат насоки стъпка по стъпка за това как да водят трудни разговори с хората, които се освобождават. Родехорст казва на клиентите си, че трябва да предоставят на всеки уволнен работник възможността да се срещне с мениджъра си, за да зададе въпроси. Внимателното планиране е друго задължително условие.

Родехорст е натрупала тези най-добри практики от опит, но обмисля да предложи по-официално обучение и програми за сертифициране, тъй като търсенето е много голямо.

Неуспешно проведеното уволнение може да навреди на репутацията на компанията и на набирането на персонал. Миналия месец служителка на технологичната фирма Cloudflare сподели запис на уволнението си в TikTok, с което отприщи поток от критики. Главният изпълнителен директор заяви, че Cloudflare е допуснала грешка, като "не е била по-любезна и човечна", в изявление в X.

Във вътрешен план уволненията могат да доведат дори до това други служители да се откажат от работата си.  Според сайта за преглед на работодатели Glassdoor Inc. моралът на работниците често се влошава месеци след масови съкращения.


Настроенията на служителите стагнират след уволнението. Средни оценки в Glassdoor от 0, "много недоволен", до 5, "много доволен"

Независимо от социалните медии, експертите по човешки ресурси твърдят, че към съкращенията винаги трябва да се подхожда внимателно.

"Може да съсипете нечий живот", казва Джени Диърборн, ветеран в областта на човешките ресурси, която е помагала за преструктурирането на технологични фирми, включително на вече несъществуващата Sun Microsystems, която я наема през 2003 г., за да помогне на компанията да премести някои работни места в чужбина.

В Hewlett-Packard в края на 90-те години на миналия век Диърборн казва, че компанията е показала касета, на която изпълнителен директор говори за емоционалните последици, които съкращенията могат да нанесат на хората, техните семейства и личността им. Десетилетия по-късно една от репликите остава в съзнанието ѝ: "Ако не останете будни цяла нощ и не ви се гади от това, което правите, значи не го правите правилно." 

Миналата година Ким Рорер помогна за две отделни съкращения на работни места в платформата за наемане и заплащане Oyster, които засегнаха около 120 души. Компанията, която е изцяло дистанционно управлявана, трябваше да спазва трудовото законодателство в 70 държави и да координира комуникацията в деня на уволнението в различни часови зони. Това беше "изключително сложно", казва тя.

Рорер и екипът ѝ съветват мениджърите как да съобщават новините по Zoom - да използват естествен, топъл и съпричастен тон на гласа - и какво да правят, ако разговорът стане спорен. Те бяха подготвили сценарии за различни ситуации и различни реакции. Освен това подготвиха над 20 страници документация, в която се разглеждат често срещани въпроси, като например как да се получи достъп до обезщетенията и как ще става предаването на работата при текущи проекти.

И двата пъти, когато Oyster уволняваше работници, отдел "Човешки ресурси" следеше времето за уведомяване. Служителите получиха бонус от една седмица платен отпуск, за да могат да се запознаят с информацията и да зададат въпроси, преди да бъдат официално освободени. Те също така бяха насърчени да кандидатстват за други свободни позиции в компанията.

През септември Рорер открива собственото си име в списъка на съкратените. "Знам какво ще кажете, всичко е наред", спомня си тя, че тогава казала на шефовете си. "Аз написах сценария."