UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Заплатите в IT сектора у нас са сравними с тези на Запад

Иван Атанасов, директор на развойния център на Redis в България, "UpDate", 20.01.2024 г.

20:05 | 20 януари 2024
Автор: Милен Симеонов

В България цената на правенето на бизнес е ниска, но работната ръка не е евтина. У нас се взимат заплати, сравними с тези в САЩ и Западна Европа. Редица български колеги в областта на високите технологии са много по-добре платени от такива в Силициевата долина, разкри директорът на развойния център на Redis в България Иван Атанасов в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

Повод за гостуването на Атанасов е новината, че технологичната компания Redis избра България за своя нов център за научноизследователска и развойна дейност. Гостът изтъква, че през първата година у нас, компанията цели да наеме 75 души. По негови думи, въпреки че Redis и предоставяният от нея продукт са изключително разпознаваеми, в глобален мащаб за тях работят 250 души. Делът на българските кадри в екипа е показателен за страната ни и качеството на специалистите у нас, като предоставя на българските таланти възможност да допринесат за продукт, ползван от най-големите имена в бранша.

"Нямам притеснения, че ще намерим добри кадри. Ние търсим хора, които са част от "Топ талант" общността в България и тези, които имат потенциала да станат такива. Ако трябва да коментирам ситуацията на пазара, бих казал, че в момента за нас това е възможност. От друга страна, донякъде съжалявам за това, което се случва на пазара, защото компаниите, които в момента страдат от редица съкращения, помагат за развитието на общността, за която говоря."

Гостът допълва, че компаниите, които биха спечелили повече от текущата ситуация, са тези, които ще продължават да разпознават таланта в кадрите с малко опит и ще го развиват. Макар и много компании да имат бизнес причини да намаляват броя на хората и разходите за тях, по думите на Атанасов преустановяването на инвестиции в нова работна ръка не е добрият вариант. Той подчертава, че бизнесът има отговорност да развива по-младите кадри, за да може България да продължава да бъде конкурентоспособна.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.