Приходите от Суецкия канал спадат почти наполовина след атаките в Червено море

Суецкият канал е важен източник на чуждестранна валута за Египет и генерира около 10,25 милиарда долара през 2023 г.

11:23 | 4 февруари 2024
Автор: Салма Ел Вардани
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите на Египет от Суецкия канал са спаднали почти наполовина през януари, каза високопоставен служител, след като атаките на йеменски бойци срещу кораби в Червено море принудиха големите корабни фирми да избягват водния път.

Приходите са били около 428 милиона долара миналия месец в сравнение с 804 милиона долара за същия период на 2023 г., каза шефът на администрацията на Суецкия канал Осама Рабие в египетско телевизионно токшоу в петък вечерта. Броят на корабите, плаващи по канала, е намалял с 36%, каза той.

Спадът е последното главоболие за северноафриканската нация, която вече се бореше с най-тежката си икономическа криза от десетилетия преди войната Израел-"Хамас" да избухне през октомври и да заплаши да наруши търговията и туризма.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, които започнаха да атакуват търговски кораби в отговор на конфликта в Газа, не показват отстъпване дори след като САЩ и съюзниците им започнаха въздушни удари на 12 януари, за да ги възпират.

Суецкият канал, най-краткият морски път между Азия и Европа, е важен източник на чуждестранна валута за Египет и генерира около 10,25 милиарда долара през 2023 г. Преди насилието, което накара фирми, включително A.P. Moller - Maersk A/S и Hapag-Lloyd AG да отклонят корабите си, страната работеше върху разширяването на водния път.

„Това е първият път, когато Суецкият канал попада в криза като тази“, каза Раби. „Намирахме всеки месец по-добър от предишния и всяка година по-добра от предишните.“

Египет е близо до сделка с Международния валутен фонд, която може да удвои текущия спасителен пакет от $3 милиарда и да привлече други партньори.