Саудитска Арабия възражда многомилиардна продажба на акции на Aramco

Една успешна сделка би донесла средства за амбициозния стремеж на престолонаследника Мохамед бин Салман да диверсифицира икономиката

15:23 | 31 януари 2024
Автор: Матю Мартин и Динеш Наир
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия обмисля планове за съживяване на идеята за последващо предлагане на акции на Aramco още през февруари в сделка за милиарди долари, която вероятно ще се нареди сред най-големите продажби на акции през последните години, според хора, запознати с въпроса.

Кралството работи с група съветници и се стреми потенциално да събере най-малко 40 милиарда риала (10 милиарда долара) от продажбата на акции на саудитската фондова борса, казаха хората, пожелали анонимност, тъй като информацията е лична. Една успешна сделка би донесла средства за амбициозния стремеж на престолонаследника Мохамед бин Салман да диверсифицира икономиката.

Плановете за новата продажба идват четири години след като Саудитска Арабия събра около 30 милиарда долара при първоначалното публично предлагане на Aramco, което беше най-голямата продажба на акции в света. MBS, както наричат престолонаследника, е увеличил амбициите си за харчене, откакто налива огромни суми пари в новия проект Neom, туризъм, спорт и други проекти.

Няма окончателно решение за момента на продажбата и сделката все още може да бъде отложена. Саудитското правителство препрати искания за коментар към Aramco, която отказа коментар.

Акциите на Aramco паднаха с до 2,2% в сряда в Рияд.

Фирмата е най-големият износител на петрол в света с пазарна стойност от малко над 2 трилиона долара. Тази седмица компанията изненада пазара, като се отказа от плановете си да увеличи капацитета си за производство на петрол, драматичен обрат, който ще повдигне въпроси относно възгледите на компанията относно търсенето на нейния петрол, но също така ще освободи милиарди долари разходи, които могат да бъдат използвани другаде.

MBS каза през януари 2021 г., че правителството ще се стреми да продаде повече акции във фирмата, като приходите ще бъдат прехвърлени към суверенния фонд на кралството. Тези планове набираха скорост миналата година, съобщи Bloomberg през май.

Пазарът на IPO в Саудитска Арабия беше сравнително слаб през по-голямата част от миналата година, въпреки че съживяването през втората половина на 2023 г. породи надежди, че правителството ще продължи със сделка около Aramco. Борсата в Рияд имаше силен старт на 2024 г. - MBC Group, най-големият телевизионен оператор в Персийския залив, се листна в кралството на 8 януари и оттогава акциите му поскъпнаха повече от два пъти.

Обрат за капацитета

Правителството на Саудитска Арабия притежава пряко около 90% от Aramco, а други 8% се държат от Фонда за публични инвестиции. Фондът, председателстван от MBS, беше най-големият държавен инвестиционен фонд в световен мащаб миналата година. Това е ключовото средство за амбициите му да прекрои саудитската икономика, харчейки милиарди за всичко - от инвестиране в производители на електрически автомобили, създаване на нова авиокомпания до подкрепа на голф турнири и новопоявили се компании. Председателят на Aramco Ясир Ал Румаян също е управител на фонда.

Компанията получи нареждане от правителството да спре увеличаването на капацитета си за производство на петрол до 13 милиона барела на ден. Вместо това правителството нареди да го задържи на 12 милиона, което би оставило на компанията буфер от 3 милиона на ден спрямо текущото ниво на производство.

Въпреки че промяната в плана повдига въпроси относно гледната точка на Саудитска Арабия относно търсенето на нейния петрол в бъдеще, тя също така помага на Aramco да спести милиарди долари. RBC Capital Markets очаква компанията да намали годишния си бюджет с около $5 милиарда спрямо предишните насоки.

Aramco не каза къде ще отидат тези средства, но някои биха могли да стигнат до правителството чрез изплащане на дивиденти. Компанията плати 29 милиарда долара дивиденти през второто и третото тримесечие.

Тези пари спомагат частично за финансиране на бюджетния дефицит на правителството. Саудитска Арабия вероятно ще отчете бюджетен дефицит от около 4,3% от брутния вътрешен продукт през 2024 г. и ще има над 46 милиарда долара изисквания за финансиране, според базираната в Дубай банка Emirates NBD.