Apple може да е по-голямa, но дивидентът на Aramco е несравним

Графика на деня, 10.05.2023 г.

10:42 | 10 май 2023
Автор: Фарах Елбахрави и Майкъл Мсика
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Saudi Aramco вече изплаща дивидент, който е повече от изплащанията от следващите пет най-големи глобални платци взети заедно. Сега тази разлика само ще се разширява.

Изплащанията на фирмата към правителството на Саудитска Арабия и други инвеститори – 75,8 милиарда долара през миналата година и най-високото от всички регистрирани фирми – може да се увеличат с повече от 20 милиарда долара през 2023 г., според Bloomberg Intelligence.

Само това допълнително изплащане би било еквивалентно на очаквания годишен дивидент на Microsoft Corp. И докато Apple Inc. може да е по-голямата компания с пазарна капитализация от $2,7 трилиона, изплащанията на акционерите на Aramco - без обратното изкупуване - превъзхождат всички останали.

Допълнителното плащане означава, че акционерите на Aramco ще следят цените на петрола по-внимателно от всякога. Правителството на Саудитска Арабия притежава директно 90% от акциите, а други 8% се държат от суверенния фонд на кралството.

Morgan Stanley заяви, че този ход може да увеличи потока от дивиденти на Aramco с 10% до 20% при текущите цени на петрола, докато RBC Capital Markets LLC прогнозира нарастващо изплащане от 12 до 18 милиарда долара. Суровият петрол Brent се срина с около 40% от пика си през март 2022 г., като разпродажбите се засилиха през последните седмици на фона на опасенията от икономическо забавяне, което оказва влияние върху търсенето.