Петролът се насочва към най-голямата седмична загуба от март насам

Бенчмаркът на суровия петрол в САЩ се срина с повече от 9% за седмицата, с големи загуби в сряда и четвъртък

09:30 | 6 октомври 2023
Обновен: 10:06 | 6 октомври 2023
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към най-големия седмичен спад от март насам, тъй като притесненията около глобалната икономика замъглиха перспективите за търсене, като суровините бяха разтърсени от ръста на щатския долар и скока в доходността на облигациите.

Цената на West Texas Intermediate се повиши към 83 долара за барел, след като затвори на най-ниското ниво от края на август в четвъртък; Brent за досатвака през декември се търгува около $84.30. Бенчмаркът на суровия петрол в САЩ се срина с повече от 9% за седмицата, с големи загуби в сряда и четвъртък.

Петролът загуби позиции тази седмица след слаби данни за потреблението на бензин в САЩ, съчетан с нарастване на запасите от моторно гориво. Това разпали дебат дали по-ранното покачване на цените унищожава търсенето на продукти, въпреки че Goldman Sachs Group Inc. казва, че опасенията са пресилени.

„Спадът в търсенето на бензин не е изненадващ, тъй като ерозията на инфлацията върху бюджетите на домакинствата се завръща“, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията за Азия в Mizuho Bank Ltd. Все пак петролът ще остане нестабилен през първото тримесечие, тъй като доставките остават ограничени, добави той.

След скок през третото тримесечие, когато лидерите на ОПЕК+ - Саудитска Арабия и Русия - задушиха доставките и запасите паднаха, ръстът на суровия петрол тръгна в обратна посока през последната седмица и половина, тъй като макроикономическите опасения ескалираха. Все пак и Москва, и Рияд потвърдиха ангажимента си да намалят добива до края на годината, като Саудитска Арабия също повиши официалните си продажни цени.

Разпродажбата на суровия петрол е подхранвана отчасти от ралито на щатския долар, което прави суровините по-скъпи за повечето купувачи. В допълнение, бързият и подчертан скок в доходността на облигациите заплашва да подкопае икономическия растеж чрез повишаване на разходите за заеми за потребителите и компаниите, което потенциално ще навреди на потреблението на енергия.

Краткосрочните перспективи на петрола ще бъдат оформени по-късно в петък от месечните данни за заетите в САЩ. Силата на цифрата ще повлияе на очакванията за следващите стъпки от страна на Федералния резерв, който повишава лихвите, за да потуши инфлацията.

Времевите спредове на пазара на суров петрол се смекчиха тази седмица, което предполага малко по-свободни условия. Бързият спред на WTI - разликата между двата му най-близки договора - беше $1,51 за барел в обратно контанго. Въпреки че това остава възходящ модел, той спадна от почти 2 долара за барел преди седмица.