Amazon използва таен алгоритъм "Проект Неси", за да повишава цените

Алгоритъм помогнал на Amazon да подобри печалбата си от стоки в различни категории за пазаруване, но изкривявал пазара

19:30 | 4 октомври 2023
Преводач: Галина Маринова
Лина Хан, председател на Федералната търговска комисия. Снимка: Bloomberg LP
Лина Хан, председател на Федералната търговска комисия. Снимка: Bloomberg LP

Откакто Лина Хан стана председател на Федералната търговска комисия през 2021 г., тя се зае с Meta, Microsoft и Amazon и това я превърна в гръмоотвод за спорове. 

Amazon.com е използвала алгоритъм с кодово име "Проект Неси", за да тества колко може да повиши цените по начин, който да бъде последван от конкурентите, гласят редактирани части от монополния иск на Федералната търговска комисия срещу компанията.Това е част довода на агенцията, че Amazon има огромно влияние върху потребителските цени, пише WSJ.

Алгоритъмът е помогнал на Amazon да подобри печалбата си от артикули в различни категории за пазаруване и поради силата, която компанията има в електронната търговия, е накарал конкурентите да повишат цените си и да искат от клиентите повече, според хора, запознати с твърденията в жалбата. В случаите, когато конкурентите не повишавали цените си до нивото на Amazon, алгоритъмът - който вече не се използва - автоматично връщал стоката на нормалната ѝ цена.

Компанията е използвала "Неси" и за това, което служителите са виждали като промоционална спирала, при която Amazon е предлагала намалена цена на конкурент, като например Target.com, а други конкуренти са я следвали, намалявайки цените си. Когато Target прекрати разпродажбата си, Amazon и другите конкуренти остават блокирани на ниската цена, защото все още се конкурират помежду си, според бивши служители, работили в екипа по алгоритмите и ценообразуването. 

Алгоритъмът е помогнал на Amazon да си възвърне парите и да подобри маржовете. В иска на Федералната търговска комисия ("FTC") е редактирана оценката на сумата, която се твърди, че тази практика е "извличала от американските домакинства", и също така се казва, че тя е помогнала на компанията да генерира редактирана сума "свръхпечалба". Според запознато лице Amazon е реализирала приходи в размер на повече от 1 млрд. долара чрез използването на алгоритъма. 

"Обвиненията на FTC грубо погрешно характеризират този инструмент", заяви говорител на Amazon. "Проектът "Неси" беше проект с проста цел - да се опитаме да попречим на нашето съпоставяне на цените да води до необичайни резултати, при които цените стават толкова ниски, че са неустойчиви. Проектът се изпълняваше в продължение на няколко години за подгрупа от продукти, но не работеше по предвидения начин, затова го прекратихме преди няколко години."

Проектът "Неси" е един от редица случаи, в които в жалбата на FTC се твърди, че монополната власт на Amazon е оказала широко въздействие върху повишаването на потребителските цени в търговията на дребно. 

FTC отказва да коментира редактираните материали в жалбата, но говорителят на FTC Дъглас Фарар заяви: "Не съм съгласен: "Още веднъж призоваваме Amazon да предприеме бързи действия за премахване на редакциите и да позволи на американската общественост да види пълния обхват на това, което твърдим, че са нейните незаконни монополни практики."

В изявление от миналата седмица главният адвокат на Amazon Дейвид Заполски заяви, че FTC неправилно разбира начина, по който функционират онлайн ценообразуването и конкуренцията. 

"Ако те успеят в този иск, резултатът ще бъде антиконкурентен и антипотребителски, защото ще трябва да спрем много от нещата, които правим, за да предлагаме и подчертаваме ниските цени - порочен резултат, който пряко противоречи на целите на антитръстовото законодателство", каза Заполски.

Основният аргумент на FTC е, че властта на Amazon над трети страни-продавачи на нейния уебсайт води до по-високи цени за потребителите, дори за тези, които купуват стоки от конкурент.

По същество продавачите смятат, че нямат друг избор, освен да използват Amazon заради нейния обхват, потребителска база и логистични умения, но компанията им забранява да предлагат продуктите си на по-ниска цена при други търговци на дребно, отколкото в Amazon, където се осъществява близо 40% от цялата електронна търговия в САЩ, твърди FTC. Ако те предлагат по-ниски цени на други места, Amazon ги "наказва", според FTC, като понижава класацията им, така че купувачите да не ги виждат.

FTC твърди, че тъй като разходите на Amazon за продажба са по-високи от тези на другите платформи поради таксите, това води до по-високи цени на стоките в търговията на дребно, тъй като продавачите трябва да използват цената на Amazon като минимална.

Таксите и начисленията за продавачите на Amazon нараснаха през последните години и сега компанията прибира в джоба си почти половината от сумата в долари за всяка продажба, извършена от трета страна в платформата.

В нов доклад на Института за местна независимост, изследователска и застъпническа група, се посочва, че между 2014 г. и 2023 г. делът на Amazon от продажбите на трети страни е нараснал от 19% на 45%. Докладът включва таксите на Amazon, свързани с продажбата в платформата, рекламата в нея и изпълнението на поръчките. Повече от 60% от продажбите на дребно на Amazon идват от трети страни-продавачи.

FTC твърди, че продавачите се чувстват принудени да използват логистичната програма на Amazon, за да имат право да се включат в програмата Amazon Prime, и купуват реклами в Amazon.com, за да си гарантират, че ще достигнат до огромния брой клиенти.

"Един-два удара на Amazon - наказания за продавачите и високи такси за продавачите - често принуждават продавачите да използват завишените си цени в Amazon като минимална цена навсякъде другаде", се казва в жалбата.

В изявлението си Amazon посочва, че е доверен партньор за милиони продавачи, защото предоставя "най-ефективния набор от услуги за създаване на процъфтяващ и успешен бизнес" и е инвестирала милиарди долари в помощ на продавачите. Тя също така заяви, че предоставя на своите търговци избор и че продавачите могат да постигнат успех, без да използват рекламните или логистичните услуги на компанията.

Вътре в компанията някои ръководители на Amazon са се притеснявали за това как политиката на компанията се отразява на ценообразуването в цялата търговия на дребно, казаха някои. Например, ако продавач на Amazon, който произвежда шапка, я предлага на цена 20 USD в Amazon.com, за да покрие разходите си за доставка, таксата за препращане и разходите за реклама, той трябва да таксува тази шапка на своя уебсайт също на цена 20 USD, въпреки че разходите за извършване на дейност биха били много по-ниски, ако купувачът купи директно от него, защото няма да има такси за препращане или разходи за реклама.

Първоначално председателят на ФТК Лина Хан твърдеше в своя статия в Yale Law Review от 2017 г., че Amazon вреди на своите конкуренти, като прави големи отстъпки. Същността на жалбата на FTC обаче е съсредоточена върху способността на Amazon да повишава цените. Експертите по антитръстово законодателство изтъкнаха, че често поведението на дадена компания се различава, когато тя изгражда монопол, при който може да намали цените, за да навреди на съперниците си и да увеличи пазарния си дял, и когато поддържа такъв, при който има свободата сега да повишава цените и да влошава услугите, тъй като има по-малко жизнеспособни съперници.

В жалбата на FTC се твърди също, че за да бъдат успешни продавачите, е необходима реклама.

"Това се превърна в заплащане за участие", казва Брандън Фурман, търговец от Amazon, който продава кухненски продукти. Тъй като през последните години Amazon отделя повече място в резултатите от търсенето за реклама, търговците казват, че се чувстват принудени да плащат за рекламите.

През годините Amazon направи подобрения за продавачите. Търговците казват, че компанията е станала по-добра в съобщаването на проблемите и им е предоставила повече аналитични инструменти за измерване на резултатите от продажбите. В онлайн публикациите, последвали иска на FTC, някои продавачи изразиха подкрепа за компанията и заявиха, че твърденията на FTC са погрешни.

В жалбата на FTC се твърди, че броят на рекламите в Amazon е влошил качеството на пазаруване за клиентите.

Екипът на висшето ръководство на Amazon вътрешно е провел подобен дебат в компанията за това дали количеството реклами влошава начина на пазаруване за клиентите.

Според един от участниците в среща между висши ръководители на Amazon преди няколко години тогавашният главен изпълнителен директор на Worldwide Consumer на компанията Джеф Уилке се оплакал, че в резултатите от търсенето има твърде много реклами. Джеф Безос, който по това време е главен изпълнителен директор, прекъснал Уилке, разказва човекът, като казал на Уилке, че вече са водили този дебат твърде много пъти. Безос описал пред групата две версии на Amazon. " Amazon A", както го нарече, нямаше реклама. Amazon B имаше реклами и позволяваше на Amazon да предлага по-ниски цени. "Коя от тези компании ще оцелее?" - попитал Безос Уилке.

Размерът и съответната мощ на Amazon са нож с две остриета за продавачите. Джес Непстад, който продава продукти за кафе на открито, заяви, че само 40% от продажбите му минават през Amazon, защото се страхува да разчита на търговеца на дребно твърде много.

"Това са отношения на любов и омраза", каза той. "Могат да ви изключат за миг и да останете без работа."