Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Amazon увеличава инвестициите в Индия до 26 милиарда долара до 2030 г.

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 26.06.2023 г.

13:30 | 26 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Amazon.com Inc заяви в петък, че ще увеличи инвестициите си в Индия до 26 милиарда долара до 2030 г., добавяйки 6,5 милиарда долара нови планирани инвестиции в съобщение, направено след срещата на изпълнителния директор Анди Джаси с премиера Нарендра Моди в Съединените щати. Това коментира Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Съобщението следва облачните изчисления на Amazon Amazon Web Services (AWS), които казаха миналия месец, че ще инвестират 1,06 трилиона рупии (12,9 милиарда долара) в страната до края на 2030 г.

По-рано Amazon обяви инвестиционен план от 6,5 милиарда долара, до голяма степен за да стимулира бизнеса си с електронна търговия, където се конкурира с Flipkart на Walmart и Reliance Retail на милиардера Мукеш Амбани.

Обявената нова инвестиция сега възлиза на още около 6,5 милиарда долара.

Обявената инвестиция на гиганта за електронна търговия по време на пътуването на Моди не е единствена. Американският производител на полупроводникови инструменти Applied Materials и фирмата за чипове с памет Micron Technology също поеха ангажименти по време на държавното посещение на индийския премиер.

Отделно Google ще отвори глобален финтех оперативен център в западния индийски щат Гуджарат, с екипи, работещи по операции, поддържащи платежната услуга GPay и други продуктови операции в Google, се казва в изявление на компанията до Ройтерс.

В последния ден от пътуването си във Вашингтон Моди се срещна с американски и индийски технологични ръководители, включително Тим Кук от Apple, Пичай от Google и Сатя Надела от Microsoft и призова глобалните компании да „произвеждат в Индия“.

Японската армия тества сателитната интернет услуга Starlink на предприемача  Илон Мъск, като идеята е да се насочи към ползването на технологията през следващата фискална година, коментира още Кирилова.

Министерството на отбраната вече има достъп до комуникационни сателити в геостационарна орбита, но използването на технологията Starlink, предлагана от SpaceX на Мъск, ще добави констелация от сателити в ниска околоземна орбита.

Страни по целия свят се стремят да станат по-устойчиви срещу риска от заглушаване на комуникациите им или от атаки срещу сателити в случай на конфликт.

Японските сили за отбрана тестват Starlink от март, а системата е приложена на около 10 места и текат обучения.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.