Производственият спад в Азия се задълбочава на фона на пониженото търсене

Световната банка намалява прогнозите за растеж за Източна Азия заради проблемите в Китай

10:13 | 2 октомври 2023
Обновен: 10:34 | 2 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствената активност остана приглушена в Азия преди пиковия празничен сезон, удължавайки продължителния си спад тази година.

Фабричната активност в по-голяма част от региона се забави през септември, тъй като слабото глобално търсене на стоки доведе до намаляване на производството и нови поръчки, според индекса на мениджърите по покупките в производството, публикуван в понеделник от S&P Global и au Jibun Bank.

PMI на Япония се забави леко до 48,5 миналия месец от 49,6 през август, падайки още повече от границата 50, която разделя разширяването от свиването.

Тайванският измерител отчете значителен скок до 46,4 от 44,3, сигнализирайки за по-мек спад миналия месец. Глобалният спад удари силно експортно ориентираната икономика, поддържайки PMI дълбоко в червено от май 2022 г.

Съживяването на производството в Югоизточна Азия също загуби скорост, като дори най-добре представилата се в региона Индонезия отбеляза забавяне на растежа до 52,3 през септември от 53,9 предходния месец. Фабриките във Виетнам отбелязаха свиване на активността след месец на експанзия, присъединявайки се към Тайланд, Малайзия, Мианмар. Само Филипините видяха подобрение, преминавайки от свиване към разширяване.

Последните данни показват предупредителни знаци, тъй като производството навлиза в пиковия си сезон преди коледните и новогодишните празници. Това подкопава предпазливия оптимизъм, че световната икономика се озовава на по-стабилна основа, като потребителското търсене и износът се засилват на някои места.

Това обещава да бъде труден път пред производителите, тъй като началото на сухия период от Ел Ниньо и по-строгите доставки на петрол заплашват да съживят натиска върху разходите и да поддържат разходите за заеми по-високи за по-дълго време.

По-рано данните от Китай показаха колко несигурно може да бъде възстановяването. Неговият официален PMI в производството се повиши до 50,2 миналия месец - първото увеличение от март. Въпреки това, по-ориентираният към износа PMI на Caixin в производството падна до по-ниските от очакваното 50,6, въпреки че все още е в територия на разширяване, след като нацията въведе стимули.

Източна Азия и Китай

Развиващите се икономики в Източна Азия и Тихоокеанския регион ще отбележат по-бавен растеж през тази и следващата година, тъй като регионът се разклаща от въздействието на по-строгите финанси и слабата глобална среда, според последния доклад на Световната банка.

Ръстът на брутния вътрешен продукт се оценява на 5% през 2023 г. и 4,5% през 2024 г., каза Световната банка в своята полугодишна прогноза за Източна Азия и Тихия океан. Това се сравнява с прогнозите от април за 5,1% за тази година и 4,8% за следващата. Последните оценки все още са по-бързи от темповете, наблюдавани в други нововъзникващи пазари, се казва в съобщението.

Китай е отговорен за част от това съпротивление. Втората по големина икономика в света вероятно ще нарасне с 4,4% през следващата година, което е спад от прогнозираните по-рано 4,8% на фона на проблеми в имотния сектор, нарастващ дълг и затихващ тласък от повторното отваряне след Covid. Прогнозата за БВП на Китай за 2023 г. беше запазена на 5,1%.

„Това, което се случва в Китай, има значение за целия регион“, се казва в доклада. „1% намаление на неговия растеж е свързано с намаляване на регионалния растеж с 0,3 процентни пункта.“

С изключение на Китай, Източна Азия и Тихия океан трябва да отбележат малко по-бърз растеж през 2024 г., тъй като световната икономика се подобрява и съживява чуждестранното търсене на промишлени стоки и стоки в региона, каза Световната банка. Геополитическото напрежение, възможните природни бедствия, включително екстремни метеорологични явления, са негативни рискове за перспективите, се казва в доклада.