Доставките на петрол от Русия стигнаха тримесечен връх, докато цените се повишават

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 146 000 барела на ден

07:53 | 21 септември 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Москва изкарва повече суров петрол на пазара, въпреки че казва, че ще удължи ограниченията на доставките до края на годината заедно с партньора от ОПЕК+ Саудитска Арабия. Това увеличи морските потоци на Русия до тримесечен връх.

Средните доставки от цялата страна през четирите седмици до 17 септември се повишиха до 3,34 милиона барела на ден, показват данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Това е скок от около 465 000 барела на ден от периода до 20 август, като увеличенията са концентрирани в балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга и Новоросийск на Черно море.

Можеше да се очаква известно увеличение на руския износ на суров петрол. Вицепремиерът Александър Новак каза в началото на миналия месец, че Русия ще продължи с ограниченията в износа си, като го намали с 300 000 барела на ден от септември, в сравнение с 500 000 барела на ден през август. Но доставките са се увеличили с повече от два пъти повече, отколкото се предполага в изявлението на Новак.

По-променливите седмични доставки се понижиха през седемте дни до 17 септември, причинени от краткото спиране в средата на седмицата на потоците от тихоокеанското пристанище Козмино, което изглежда е свързано с работата по поддръжката на терминала.

Увеличението на износа идва, докато цените на суровия петрол се повишават от комбинация от силно търсене и съкращения на производството от ключови производители - най-вече Саудитска Арабия. Кралството се ангажира да поддържа производството си под 9 милиона барела на ден до края на годината, най-ниската цел от 2011 г., като се изключи отговорът на пандемията от Covid-19 през 2020 г. Съобщението на Саудитска Арабия в началото на септември беше последвано от Русия, която се ангажира да запази намаляването на износа си до края на годината.

Суровият петрол Brent се търгува около 95 долара за барел, докато ключовият експортен клас на Русия Urals е над ценовия таван на Г-7 от 60 долара за барел от средата на юли. Товарите, продавани на цени над горната граница - част от пакета от западни санкции, предназначени да накажат Москва за нахлуването в Украйна - не могат да бъдат превозвани на западни кораби, докато застрахователните и други услуги не могат да се предоставят от западни компании. Така руският суров петрол се транспортира на собствените кораби на страната и „сенчеста флотилия“ от плавателни съдове, собственост на малко известни компании, възникнали след нахлуването на войските на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Комбинацията от растящ износ и скок на цените повиши приходите на Кремъл от експортни мита на петрола, които скочиха до най-високите си стойности от януари на средна база за четири седмици.

Скокът в задграничните потоци на руски суров петрол идва, докато петролните рафинерии в страната намаляват темповете на преработка на суров петрол, като сезонната поддръжка на съоръженията набира скорост.

Потоци по дестинация

Потоците суров петрол по море на Русия продължиха да се възстановяват в периода до 17 септември на средна основа за четири седмици. Потоците са средно 3,34 милиона барела на ден, което е най-високото им ниво от 11 седмици. Доставките се върнаха на нивата, наблюдавани през февруари, първоначалната базова линия за намаляване на добива в Русия, но остават с около 390 000 барела на ден под върховете, наблюдавани между април и юни.

По-голямата част от увеличението през последния месец е на танкери, които все още не показват крайна дестинация. Потоците на корабите, които се отправят към азиатските пристанища, остават с повече от 1 милион барела на ден под пика си от средата на май.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които минават транзитно през Русия за износ през Новоросийск и балтийското пристанище Уст-Луга.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, се повишиха за четвърта седмица, достигайки 2,86 милиона барела на ден през четирите седмици до 17 септември, спрямо 2,74 милиона барела на ден в периода до 10 септември и от седеммесечно дъно от 2,55 милиона барела на ден в периода до 27 август.

Повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в Индия. Въпреки това обемите, насочени към страната, която се превърна в най-големия купувач на морския суров петрол в Русия, намаляват от скорошните върхове. Добавянето на обемите „Неизвестни в Азия“ и „Други неизвестни“ към общите количества за Индия дава цифра от 1,8 милиона барела на ден през четирите седмици до 17 септември, спад от пиковите 2,15 милиона барела на ден в периода до май 21, но нагоре от 1,66 милиона барела на ден в периода до 10 септември.

Еквивалентът на 505 000 барела на ден е бил на кораби, сигнализиращи за Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 324 000 барела на ден през четирите седмици до 17 септември, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари идват от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Други могат да бъдат преместени от един кораб на друг, като повечето такива трансфери сега се извършват в Средиземно море.

     Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е непроменен на 146 000 барела на ден през 28-те дни до 17 септември, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден морски суров петрол на къси разстояния, идващ от експортни терминали в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 17 септември не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, нарасна до около 220 000 барела на ден през четирите седмици до 17 септември, най-високото ниво от юни. Потоците надхвърлиха 425 000 барела на ден през миналия октомври, преди да спаднат рязко след влизането в сила на горната граница на цените от Г-7 в началото на декември.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 146 000 барела на ден. Това е повече от два пъти повече, отколкото страната е внасяла в най-ниските точки между март и май и е равно на най-високите нива, наблюдавани от януари.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол остават над 3,25 милиона барела на ден за четвърта седмица през седемте дни до 17 септември, тъй като Москва облекчава намаляването на износа, което приложи през юли и по-голямата част от август.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Данните от проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от митото за износ на суров петрол намаляха до 67 милиона долара през седемте дни до 17 септември, но средният доход за четири седмици се повиши до 62,5 милиона долара, което е най-високото му ниво от осем месеца. Покачващите се цени на петрола и възстановяването на потоците допринасят за увеличаването на приходите.

Правителството на Русия изчислява данъците върху петрола – включително експортните мита – като използва отстъпка спрямо глобалния бенчмарк Brent, който определя минималната цена на националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, Министерството на финансите използва пазарната цена за данъчни изчисления, какъвто беше случаят през последните месеци. Отстъпката, използвана за изчисляване на данъците, включително експортните мита, е определена на 20 долара за барел за септември и следващите месеци.

Ставката на митото за септември е определена на 2,92 долара за барел на базата на средна цена на Urals от 70,33 долара през изчислителния период между 15 юли и 14 август. Това беше 13,90 долара за барел под сорта Brent през същите дати.

Курсът за октомври е определен на 3,26 долара за барел на базата на средна цена на Urals от 77,03 долара по време на изчислителния период между 15 август и 14 септември. Това е с 11,60 долара за барел под сорта Brent за същия период. Октомврийската ставка на митото поставя нов връх за годината.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 31 танкера са натоварили 23 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 17 септември, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е малко по-малко от цифрата от предходната седмица.

Доставките се увеличиха и от трите западни региона, но бяха компенсирани от спад в потоците от тихоокеанското пристанище Козмино.

Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, се повиши до тримесечен връх от 1,67 милиона барела на ден. През седмицата в Уст-Луга не бяха натоварени товари казахстански суров петрол. Доставките от Балтийско море остават над 1,5 милиона барела на ден в продължение на три седмици и са с около 100 000 барела на ден под върховете, наблюдавани през април и май.

Доставките на руски суров петрол от Новоросийск също се увеличиха, възстановявайки по-голямата част от загубата от предходната седмица. Доставките се възстановиха до средните нива, наблюдавани преди спада на потоците, който започна през юли.

През седмицата на пристанището беше натоварен и един товар казахстански суров петрол.

Два танкера Suezmax завършиха товаренето на товари в арктическото пристанище Мурманск през седмицата до 17 септември, повишавайки потоците до четириседмичен връх.

Един танкер, който се зареди през седмицата до 17 септември, се насочва към Бразилия, третият кораб, който прави пътуване през Атлантическия океан от края на август.

Осем танкера са натоварени в трите тихоокеански експортни терминала на Русия, което е с три по-малко от предходната седмица. Обемът на суровия петрол, доставян от региона, спадна до 12-седмично дъно от 724 000 барела на ден.

Спадът в потоците беше предизвикан от краткото спиране на операциите в Козмино, без кораби да завършат товаренето между 12-ти и 16-ти.

Доставките от терминала на остров Сахалин продължават да бъдат засегнати от поддръжката на една от петролните платформи на проекта "Сахалин 2". Работата е предвидена да продължи през септември. Един кораб натовари частичен товар от сахалинския суров петрол от терминала миналата седмица.

Обемите, насочени към неизвестни дестинации, са товари на Sokol, които наскоро са били прехвърлени на други кораби в Йосу или в момента се транспортират до зона край южнокорейското пристанище от товарния терминал в Де Кастри. Повечето от тях завършват в Индия.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.