Morgan Stanley предупреждава за "разплата" на пазара за въглеродни компенсации

Доброволният въглероден пазар (VCM) е обхванат от постоянен поток от скандали, водещи до необичайни колебания в цените и дори до срив на оценките

08:26 | 7 септември 2023
Автор: Лиза Фам
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на компенсации на въглеродни емисии се доближава до „съществена повратна точка“ след месеци на лоши новини, които плашеха инвеститорите, според анализ на Morgan Stanley.

Доброволният въглероден пазар (VCM) е обхванат от постоянен поток от скандали, водещи до необичайни колебания в цените и дори до срив на оценките. Това има последици за фирмите, търгуващи с такива кредити, които са обременени с огромни купчини блокирани активи, както и за компаниите, които ги използват, за да подкрепят екологични искове към клиенти и регулатори.

„Ценовото действие на доброволните въглеродни пазари през 2023 г. отразява повишената загриженост относно качеството на проекта и нежеланието на купувачите да рискуват екологичната си репутация с доброволно твърдение като „въглеродно неутрално“, казаха анализатори на Morgan Stanley в бележка, публикувана в сряда.

Цените на фючърсите са паднали между 38% и 77% досега тази година „на фона на значителна негативни съобщения в медиите за пазара“, пишат анализаторите. Цените на спот пазарите са се представили средно по-добре, казаха те, но има „по-широко размекване на пазара в повечето основни видове проекти“. Резултатът, казаха те, е, че пазарът сега е изправен пред „разплата“, но има причина да се смята, че може да има положителен напредък.

Въглеродният кредит е ценна книга, представляваща един тон CO2, намален или отстранен от атмосферата, генериран от проекти като вятърни паркове или засаждане на дървета. Купувачите могат да търгуват с единиците или да ги използват за компенсиране на собствените си емисии, като в този случай те трябва да оттеглят кредита, за да избегнат двойното му използване.

Но независимият научен анализ на претенциите за намаляване на CO2 на даден проект често изостава от издаването на съответните въглеродни кредити, оставяйки купувачите на пазара от 2 милиарда долара изложени на загуби.

За разлика от своя регулиран еквивалент на пазара за съответствие, на доброволния пазар на въглеродни емисии липсва надзор и купувачите могат да открият, че обещанията, дадени от продавачите, не винаги са верни.

Въпреки това, все още има редица големи корпорации, които искат да се възползват от пазара на офсети, докато се борят да намалят въглеродните си отпечатъци, като Morgan Stanley изтъква Microsoft Corp., Shopify Inc. и JPMorgan Chase & Co. в своята бележка.

„Има силни сигнали, изпращани от купувачи, че освен смекчаването на веригата за стойност,” стратегиите за компенсиране на въглеродните емисии са неразделна част от глобалните усилия за декарбонизация, пишат анализаторите на Morgan Stanley.

Междувременно се полагат усилия за подобряване на целостта на пазара. В САЩ Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) каза през юни, че нова работна група за екологични измами ще проучи екологични искове, базирани на въглеродни кредити както за деривати, така и на спот пазарите. Службата за сигнализиране на нередности на CFTC вече разглежда редица съвети и жалби в тази област, според Стив Адамске, директор на Службата за обществени въпроси в CFTC.

Нови стандарти се определят от Съвета за почтеност за основните въглеродни принципи на доброволния пазар на въглеродни емисии.

„Усилията за подобряване на целостта на доброволните въглеродни пазари идват след месеци на негативни заглавия и 90% разпродажба на фючърси“, пишат анализаторите на Morgan Stanley. „Смятаме, че тези развития са съществена повратна точка за пазара с риска за репутацията, който сега е споделен, но не очаквайте цените да отразяват тези промени до 2024 г.“

Поради тази причина те очакват „пазарът да бъде в режим на изчакване между сега и 2024 г.“