Подобрените приходи от реклама може да спасят метавселената на Зукърбърг

Възстановяването на приходите от реклама на Meta се дължи на инвестицията в Reels

10:46 | 27 юли 2023
Обновен: 12:24 | 27 юли 2023
Автор: Айша Каунтс и Алекс Баринка
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Meta Platforms Inc. заяви, че възстановяването на рекламата ще стимулира растежа на приходите с най-бързия темп от 2021 г. насам, помагайки на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да възобнови подкрепата на инвеститорите за своите по-дългосрочни амбиции.

Приходите на Meta може да нараснат до 20% през текущото тримесечие, каза компанията в сряда. Това е темпо, което гигантът на социалните медии не е виждал отпреди бавната икономика след пандемията и промяната на правилата за поверителност от Apple Inc. да доведат до най-осезаемия срив в продажбите на реклами на Meta в историята. Приходите намаляха за първи път миналата година, което накара инвеститорите да загубят търпение относно разходите на Зукърбърг извън основния бизнес.

След като съкрати хиляди служители и подобри ефективността на рекламния бизнес чрез изкуствен интелект, Зукърбърг вече е на по-здрава основа пред своите акционери. Дори новината, че разходите ще продължат да нарастват през следващите две години, не потисна акциите, които поскъпнаха с повече от 7% в следпазарната търговия след отчета за печалбите.

„Смятаме, че възвръщаемостта на инвестициите става все по-ясна“, каза Дан Салмън, анализатор в New Street Research LLC, който наскоро повиши рейтинга на акциите до „купувай“.

Ръстът в рекламните приходи на Meta и по-икономичният бизнес може да осигурят времето, от което се нуждае Зукърбърг, така че той да може да продължи да харчи за изкуствен интелект и неговата далечна визия за метавселената, свят на виртуална реалност, който главният изпълнителен директор очаква всички да прегърнат един ден. При разговор след доклада в сряда, ръководителите обещаха да останат внимателни по отношение на разходите и приоритетите.

„Очакваме да донесем дисциплината и навиците, които изградихме през тази година на ефективност, с нас, когато планираме за бъдещето“, каза главният финансов директор Сюзън Ли. „В същото време ние оставаме фокусирани върху инвестирането в предстоящите значителни възможности. Това е особено вярно в областите, които виждаме като най-значимата възможност, които включват AI и метавселената.“

Meta отчете приходи от 32 милиарда долара за второто тримесечие, надминавайки прогнозите на анализаторите за 31,1 милиарда долара. Зукърбърг и Ли се погрижиха да свържат плановете си за увеличаване на разходите с подобрения в основния бизнес.

„Виждаме множество възможности, от които Meta може да се възползва, за да монетизира AI“, каза Анджело Зино, анализатор в CFRA. Това включва подобряване на препоръките и използване на генеративен AI за създаване на нови продукти.

Това включва AI чатботове, „агенти“ и „треньори“, които Зукърбърг спомена по време на разговора. AI „ще допълни, ще докосне и трансформира всяко едно нещо, което правим. И наистина съм развълнуван за това“, каза той.

Възстановяването на приходите от реклама на Meta се дължи на инвестицията в Reels, кратките видеоклипове в Instagram и Facebook, които бяха направени, за да копират формата на съперника TikTok. Reels са гледани повече от 200 милиарда пъти в Instagram и Facebook, като стават все по-популярни поради подобренията в предлагането им, каза Мета.

Ангажиментът на Meta да показва на потребителите повече Reels – и реклами сред видеоклиповете – също ограничи рентабилността, тъй като тези реклами не печелят пари за технологичния гигант толкова бързо, колкото други видове съдържание. Все пак приходите от Reels растат, достигайки годишен темп на продажби от 10 милиарда долара, каза Зукърбърг, спрямо 3 милиарда долара през третото тримесечие на 2022 г.

Този импулс позволява на Зукърбърг да продължава да губи пари в метавселената – пречка за инвеститорите миналата година. В доклада от сряда Meta каза, че Reality Labs, подразделението, което произвежда технологии за метавселената, е отчело оперативна загуба от 3,7 милиарда долара.

„Не мога да ви гарантирам, че ще бъда прав за този залог“, каза Зукърбърг, но „мисля, че ще бъдем щастливи, че направихме това.“