Саудитска Арабия иска прозрачност на производството на петрол от Русия

Оптимизмът от намаляването на добива на Саудитска Арабия избледня и цените на петрола спаднаха

09:30 | 6 юни 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия би имала полза от това да бъде прозрачна при публикуването на своите данни за производството на петрол, тъй като групата ОПЕК+, която тя ръководи заедно със Саудитска Арабия, се стреми да убеди пазарите, че изпомпва на обещаните нива, каза министърът на енергетиката на кралството.

„Имахме дискусия с руската страна относно тяхната отговорност да бъдат ясни и прозрачни при предоставянето на информация“, каза принц Абдулазиз бин Салман, енергиен министър, в интервю за телевизия Ал Арабия. „Преди известно време те взеха решение да не разкриват информацията и вярвам, че сега осъзнават, че неразкриването на информация е довело до съмнения относно техните данни.“

Русия ограничи данните за добива на петрол миналата година поради техния „чувствителен“ характер, което затруднява оценката на съответствието на страната с обещаните съкращения на добива извън официалните изявления. Федералната статистическа служба на Русия спря публикуването на добива на суров петрол и кондензат по-рано тази година до април 2024 г. след правителствено постановление. Доставките на суров петрол за местните рафинерии и износът по море са ключови оставащи показатели за наблюдателите на петролния пазар, за да разберат тенденциите в добива на петрол в Русия.

Медийната служба на руския вицепремиер Александър Новак не отговори на искане за коментар по въпроса. В момента Русия работи с вторични източници, за да актуализира производствените си данни за февруари, базовата линия за съкращения на добива, според производствената таблица на ОПЕК+ за следващата година, публикувана в неделя.

В опит да подкрепи петролните пазари, ОПЕК+ се съгласи в неделя да запази през следващата година доброволните съкращения на добива, които няколко членове обещаха на среща два месеца по-рано. Оттогава цените се сринаха, като се търгуваха на нива, по-ниски от тези преди обявяването на съкращенията и предизвикаха нова намеса на саудитците. Най-големият износител в света заяви в неделя, че ще направи едностранно намаление с 1 милион барела на ден от юли.

Организацията на страните износителки на петрол, на която Саудитска Арабия е де факто лидер, и други производители, ръководени от Русия, създадоха групата ОПЕК+, за да координират нивата на доставките. Държавите от ОПЕК+ трябва да могат да достигнат квотите си за производство и организацията ще пренареди разпределенията, за да гарантира, че групата ще изпълни това, което е обещала, каза министърът.

„Омръзна ни да даваме на някои държави квоти, които те не могат да изпълнят“, каза той.

Срив на приходите на Москва

Приходите от продажбите на петрол и природен газ в руския бюджет достигнаха 570,7 млрд. рубли (7 млрд. долара), което е намаление от 36% спрямо май 2022 година и от 11,9% спрямо април, сочат данните на Министерството на финансите на Русия.

През април 2023 година в руската хазна влязоха 647 млрд. рубли приходи от продажбата на петрол и газ. За сравнение през април 2022 година приходите бяха почти 1,8 трилиона рубли - основно заради високите цени на суровините тогава. Към този момент още не беше взето решение за таван на цената на руския петрол в рамките на 60 долара за барел. Сега по данните на финансовото ведомство средната цена на основния руски сорт Уралс намалява до 53,34 долара за барел през май. За сравнение сортът Брент, който е референтен за петролните пазари се търгуваше за около 75 долара за барел.  

От януари до май 2023 година приходите в руския бюджет от продажбите на петрол и природен газ са в размер на 2,85 трилиона рубли, спрямо 5,65 трилиона рубли.

Приходите от петрол са едно от основните пера в руския бюджет и намаляването им води до бюджетен дефицит в рамките на 3,4 трилиона рубли (42 млрд. долара) в периода януари - април 2023 година, причинен от увеличаването на разходите и паралелното намаляване на приходите в бюджета.

Основните пазари на руския петрол от края на 2022 година са вече Индия и Китай, след като влезе в сила забраната за внос на суровината в Европа. По данни на Центъра за енергийни изследвания и чист въздух (CREA) от началото на войната в Украйна до 5 юни Русия е получила малко над 367 млрд. евро, като само от страните от ЕС сумата вече надхвърля 155,5 млрд. евро. 57% от европейските суми са за петрол, допълват от организацията.

Спад на цените

Петролът се понижи, тъй като търговците претегляха перспективите за търсенето и предлагането след изненадващото обещание на Саудитска Арабия за допълнителни съкращения на доставките.

West Texas Intermediate падна под $72 за барел във вторник, тъй като предпазливият тон се разпространи на пазарите. Фючърсите се повишиха рано в понеделник след напрегната среща на ОПЕК+, преди да се откажат от повечето печалби по време на сесията. Кралството също повиши цените на суровия си петрол за Азия за юли.

Саудитска Арабия обеща да направи „всичко необходимо“, за да стабилизира пазара, тъй като опасенията относно перспективите за търсенето, особено от Китай, натежаха върху цените. Петролът падна с 11% миналия месец, отчасти поради стабилното руско производство, въпреки че производителят от ОПЕК+ заяви по-рано тази година, че ще намали предлагането.

Кралството последва своя ход да намали производството с 1 милион барела на ден през юли с увеличение на цените на суровия си петрол за същия месец. Очакваше се да намали цената на своя петрол, според проучване на купувачи в Азия, проведено преди срещата на ОПЕК+.

Срещата на ОПЕК+ отново потвърждава ангажимента за осигуряване на стабилност, но резултатът от срещата ще има минимално въздействие върху петролния пазар, каза Шон Лим, петролен анализатор за RHB Investment Bank Bhd.