Amazon преговаря с оператори, за да предлага евтини мобилни услуги на абонати в САЩ

След като вложиха милиарди долари в 5G мрежи, операторите търсят нови приложения, за да генерират възвръщаемост.

10:47 | 5 юни 2023
Обновен: 11:09 | 5 юни 2023
Автор: Скот Мориц,Мат Дей
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Amazon.com Inc. разговаря с безжични оператори, за да започне да предлага по-евтини или дори безплатни мобилни телефонни услуги за абонатите на Prime в цялата страна, твърдят източници.

Компанията преговаря с Verizon Communications Inc., T-Mobile US Inc. и Dish Network Corp., за да получи възможно най-ниските цени на едро. Това ще й позволи да предлага на членовете на Prime планове за безжични услуги за 10 долара на месец или безплатно и ще засили лоялността на клиентите, които харчат най-много, посочиха информаторите. Преговорите ще се водят от шест до осем седмици и ще включват и AT&T Inc., но стартирането на плана може да отнеме още няколко месеца, а може и да бъде прекратено, потвърдиха източниците.

"Винаги проучваме възможностите за добавяне на още повече предимства за членовете на Prime, но в момента нямаме планове за добавяне на безжични услуги", заяви говорителят на Amazon Маги Сивон в изявление. От компаниите Verizon и Dish отказаха коментар.

Абонатите на Amazon Prime в САЩ плащат по 139 долара годишно за привилегии като бърза безплатна доставка, видео стрийминг и достъп до 100 милиона песни. Анализатори твърдят, че членството в Prime е в застой в страната, откакто Amazon повиши годишната цена от 119 долара, което е знак, че абонаментът е по-малко привлекателен за потребителите, борещи се с упорито високата инфлация. Около 167 млн. купувачи на Amazon са имали членство в Prime към март, което не се е променило спрямо предходната година, според Consumer Intelligence Research Partners.

Amazon се конкурира с Walmart Inc., чието членство в Walmart+ за 98 долара годишно се очертава като по-евтина алтернатива, предлагаща много от същите предимства като Prime и безплатна доставка на хранителни продукти при поръчки на стойност поне 35 долара. През февруари Amazon увеличи прага за безплатна доставка на хранителни стоки от 35 на 150 долара.

Влиянието на Amazon

За безжичната индустрия сделката с Amazon може да се разглежда като добре дошъл стимул за приходите на едро и начин за привличане на повече трафик към новоразширените 5G мрежи. Но навлизането на Amazon може да се окаже вредно, ако безжичната услуга Prime стане популярна и започне да намалява клиентската база на големите оператори.

Цената на един от най-големите търговци на дребно, която е много по-ниска от пазарната, може лесно да подбие цените на трите големи национални оператора, което ще накара абонатите да се насочат към Amazon. Неограничените планове започват от 60 долара на месец при Verizon и T-Mobile, а при AT&T от 65 долара.

С Prime wireless, Amazon ще се превърне в нов национален бранд, който ще препродава мобилни услуги от един от трите големи оператора. Търговецът на дребно би могъл да предложи безжична връзка на своите членове на Prime на атрактивна цена, което ще накара клиентите да се откажат от сегашните си мобилни услуги. Също така Amazon може да разшири обхвата си и да предложи Prime wireless на всеки, който иска да смени услугата и да стане член на Prime.

Всеки път, когато Amazon навлиза на нов пазар, това предизвиква тръпки в индустрията, защото базираният в Сиатъл гигант в търговията на дребно показа, че е готов да поеме милиарди долари разходи за доставка и производство на филми, за да стимулира растежа на членовете на Prime. Безжичните услуги могат да бъдат само още един елемент, за който Amazon е готова да поеме разходи, ако това ще й осигури предимство пред Walmart.

Не могат да кажат не

В момента операторите не са в състояние да откажат на Amazon. След като вложиха милиарди долари в свръхбързи 5G мрежи с голям капацитет, мобилните оператори нямат какво още да представят и са амбицирани да намерят нови приложения и търговски обекти, които да генерират някаква възвръщаемост на инвестициите.

Amazon вече направи няколко навлизания в безжичните мрежи. През 2014 г. компанията представи Fire Phone в опит да се конкурира с устройствата на Apple Inc. и Samsung Electronics Co., но година по-късно той беше спрян. Гигантът също така планира да започне тестване на сателитно-интернет услуга, наречена Project Kuiper, през следващата година.

Dish вече работи с Amazon, чието подразделение Amazon Web Services предоставя изчисления в облак за управление на основната мрежа за безжичната си услуга. Очаква се Dish също така да започне да продава своята безжична услуга Boost Infinite в Amazon още следващия месец. Изпитващата затруднения компания за сателитна телевизия се опитва да се превърне в облачно базиран безжичен оператор, който да може да се конкурира с Verizon и AT&T, но тя е обременена с дълг и търси нови начини за финансиране, за да може да пусне Boost.

Като използва подхода на препродавач, известен още като виртуален мобилен мрежов оператор или MVNO, Amazon ще избегне огромните разходи за изграждане на собствена мобилна мрежа. MVNO (Mobile virtual network operator) имат богат опит. Марки като ESPN Mobile и Virgin Mobile се провалиха. Alphabet Inc. предлага услугата Google Fi, която работи в мрежата на T-Mobile и има около 2 млн. абонати.

Безжичните мрежи вече започват понякога да се включват като допълнителна услуга в по-широки пакети от услуги. Кабелни компании като Charter Communications Inc., която препродава услуги от Verizon, заявиха, че скоро ще дойде момент, в който сметката за кабелна услуга ще включва и безжична услуга. Charter и Comcast Corp. са стимулирали някои от най-бързите растежи на абонатите в сектора, като са предлагали по-евтини или безплатни безжични услуги като промоция в комплект с широк достъп.