Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изкуственият интелект ще сложи край на Amazon и Google Search, твърди Бил Гейтс

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 23.05.2023

13:21 | 23 май 2023
Обновен: 13:57 | 23 май 2023
Автор: Галина Маринова

Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft, заяви, че изкуственият интелект ще убие Google Search и Amazon, каквито ги познаваме, а големият пробив в новата технология ще дойде или от технологичен гигант, или от стартъп. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Милиардерът вярва, че бъдещата топ компания за изкуствен интелект вероятно ще е създала личен дигитален агент, който може да изпълнява определени задачи за хората.

Технологията ще бъде толкова дълбока, че може радикално да промени потребителското поведение. „Който и да спечели личния агент, това е голямото нещо, защото никога повече няма да влезете в търсачка, никога няма да се насочите към сайт за продуктивност, никога повече няма да отидете в Amazon”, коментира той.

Този все още неразработен асистент с изкуствен интелект ще може да разбира нуждите и навиците на човека и ще му помага да „чете нещата, които вие нямате време да четете“, посочи Гейтс по време на събитие на Goldman Sachs и SV Angel в Сан Франциско, посветено на изкуствения интелект.

Гейтс твърди, че има 50 на 50 шанс този бъдещ победител в изкуствения интелект да бъде или стартъп, или технологичен гигант.

„Ще съм разочарован, ако Microsoft не влезе в тази ниша“, твърди Гейтс. „Но съм впечатлен от редица стартъпи, включитено Inflection”, посочва той, визирайки Inflection.AI, който е съоснован от бившия директор на DeepMind Мустафа Сюлейман.

Ще отнеме известно време докато този мощен бъдещ дигитален агент стане готов за масово ползване, коментира Бил Гейтс. Дотогава компаниите ще продължат да интегрират т.нар. генеративния изкуствен интелект, подобен на ChatGPT на OpenAI, в собствените си продукти.

Гейтс също така коментира и здравните си усилия, свързани с работата на Bill & Melinda Gates Foundation, посочвайки, че изкуственият интелект ще ускори иновациите в тази област и ще доведе до по-напреднала разработка на лекарства.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.