Белият дом и републиканците постигнаха принципна сделка за предотвратяване на фалит

Сделката за тавана на дълга поставя началото на тежка битка за приемането ѝ в Конгреса

06:31 | 28 май 2023
Обновен: 06:33 | 28 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преговарящите от Белия дом и Републиканската партия постигнаха предварителна сделка късно в събота за повишаване на тавана на дълга на САЩ и предотвратяване на фалит, който заплашваше да разклати световната икономика.

Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, които сключиха споразумението по време на 90-минутен телефонен разговор, сега трябва да направляват рамковото споразумение – постигнато след седмици на ожесточени дискусии – до окончателното законодателно приемане срещу възраженията на хардлайнерите от двете партии.

Маккарти каза, че ще разговаря отново с Байдън в неделя и ще подготви законопроекта за гласуване в сряда.

„Имаме още много работа за вършене, но вярвам, че това е принципно споразумение, което е достойно за американския народ“, каза Маккарти пред репортери в Капитолия.

Има малко поле за грешка, като министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че удължаването трябва да бъде финализирано до 5 юни, за да се избегне историческо неизпълнение, което би довело до скок на разходите по заемите.

Сделката включва двугодишно увеличение на лимита на дълга и двугодишно споразумение за бюджетни кредити, което поддържа разходите, различни от отбраната, приблизително равни с настоящите нива, каза източник на Bloomberg.

Икономисти предупредиха, че дори кратък фалит може да доведе до драматичен спад на пазара и загуба на стотици хиляди работни места. На 24 май Fitch Ratings постави под наблюдение кредитния рейтинг AAA на САЩ в ход, който отразява нарастващите опасения, че САЩ ще изпаднат в неизпълнение.

Споразумението може да укрепи политически както Байдън, така и Маккарти, ако събере достатъчно подкрепа в Конгреса.

За Маккарти скептицизмът, че ще успее да договори споразумение, като се има предвид слабото мнозинство на републиканците в Камарата на представителите, е надвиснал над председателския пост, който той спечели след 15 гласувания в началото на тази година.

Компромисът обаче може също така да провокира опит от страна на шепа консервативни депутати да свикат гласуване за неговото отстраняване.

В същото време президентът заобикаля най-голямата заплаха за икономическото възстановяване след пандемията, докато се стреми към втори мандат. И все пак изпълнението на някои искания на Републиканската партия също рискува да отчужди прогресивните демократи, от които се нуждае, за да задвижи кампанията си за преизбиране.

Тежка битка в Конгреса

Постигането на сделка за ограничаване на дълга на САЩ е едно нещо. Преодоляването на вкоренените политически разделения и отнемащите време процедурни препятствия за приемане на законодателството преди крайния срок 5 юни е съвсем друго предизвикателство.

Сделката, сключена в събота вечерта от президента Джо Байдън и председателя Кевин Маккарти, предлага много неща, които двете партии не харесват, от разширени работни изисквания за купони за храна, на които се противопоставят демократите, до по-високи нива на разходи, отколкото консерваторите изискваха.

След малко повече от седмица, докато САЩ рискуват да останат без пари, за да платят сметките си, двамата лидери сега трябва да убедят достатъчно членове на съответните си партии, че споразумението, постигнато от малка група преговарящи, е по-добра сделка от глобалните икономически последици от дефолт.

Отнемаща време ревизия в последната минута или провал в камарата рискува пазарен спад, както се случи, когато законодателството за спасяването на банките от 2008 г. не беше прието.

Маккарти каза, че ще спазва правилото за 72 часа, за да позволи на законодателите да преразгледат законодателството и планира гласуване в Камарата на представителите в сряда.

В Сената всеки един законодател може да забави законодателството и да наложи процедурни гласувания. Републиканецът от Юта Майк Лий вече каза, че ще направи точно това, ако не харесва нивата на разходите в законопроекта.

Това оставя малко място за провал - или време за ревизии - за да може Конгресът да приеме законодателството преди 5 юни, ревизираната крайна на министъра на финансите Джанет Йелън.

Републиканецът Патрик Макхенри, един от главните преговарящи на Маккарти, призна това в събота, като каза, че ще бъде „сериозно предизвикателство“ законопроектът да бъде приет до крайния срок.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на Републиканската партия в Сената Мич МакКонъл ще бъдат натоварени със задачата да убедят крайните крила на своите партии.

Но сделката в крайна сметка принадлежи на Байдън и Маккарти, които ще трябва да сглобят коалиция от центристи, за да я подкрепят.

Не всеки ще бъде щастлив

Двугодишното бюджетно споразумение съкращава много по-малко разходи от съкращенията от 4,8 трилиона долара, които Камарата постави на масата в началото на преговорите. Това ще е проблем за прогресивните демократи, които вече са недоволни, че Байдън не е бил достатъчно гласен по отношение на сделката.

„Не мисля, че всички ще бъдат щастливи в края на деня“, каза Маккарти пред репортери тази седмица. „Сделката всичко ли е, което исках? Не."

Около три дузини членове на консервативната фракция вече сигнализираха, че няма да подкрепят сделка, която не отговаря на техните изисквания за намаляване на разходите и други.

На Маккарти не помага и бившият президент Доналд Тръмп, на когото много от тези консерватори са лоялни. Тръмп заяви, че САЩ трябва да не изпълнят задълженията си, вместо да приемат лоша сделка.

Демократична опозиция

Джефрис ще има собствено предизвикателство да накара 106 или повече демократи да подкрепят сделката, дори и с импримататура на Байдън върху нея.

Демократи като Роза ДеЛауро, старши член на Комитета по бюджетните кредити, се оплакаха публично, че са били отстранени от разговорите и осъдиха всякакви съкращения на социалните програми като „неприемливи“. Ръководителят на прогресивната фракция на Конгреса Прамила Джаяпал каза, че ще има протести по улиците, ако споразумението намали социалните услуги.

Разширените работни изисквания за програмата за допълнителна хранителна помощ могат да представляват предизвикателство за Джефрис, който нарече подобни изисквания „неприемливи“ за демократите в Камарата на представителите.

Ако приемем, че Камарата приеме законопроекта от първия опит, той ще се отправи към Сената около средата на седмицата. Там вероятно ще има дни на процедурни дни, ако Лий изпълни заплахата си да задържи нещата. Това лесно отвежда гласуването до уикенда, а САЩ направо до ръба на фалит.

Вдигане на тавана на дълга

Сделката спира действието на тавана на дълга, като на практика дава на Министерството на финансите неограничени правомощия за вземане на заеми за още две години, преди ново увеличение на тавана на дълга да се нуждае от одобрението на Конгреса. Това би било победа за демократите - особено за Байдън, който няма да трябва да се изправи пред още една битка за ограничаване на дълга, преди да поиска преизбиране през следващата година.

Дискреционни разходи

Преговарящите се съгласиха да запазят разходите, различни от отбраната, приблизително равни през следващата година и да ги увеличат само с 1% през 2025 г., каза човек, запознат със сделката. Сделката поставя ограничения върху това, което е известно като дискреционни разходи, парите, които Конгресът отделя всяка година за финансиране на федерални агенции и програми. Ограниченията не важат за задължителни програми като Medicare и Social Security.

Разходите за отбрана ще се увеличат през следващата година с 3,3%, както Байдън поиска в предложения си бюджет. Това е под темпа на инфлация, така че не отговаря на стремежите на републиканските ястреби за отбрана за военно натрупване. Но това е прекъсване на сделката за ограничаване на дълга от 2011 г., в която горните граници на разходите бяха приложени по справедлив начин за разходите за отбрана и за разходите, които не са свързани с отбраната.

Сделката означава, че много федерални програми ще бъдат изправени пред бюджетни съкращения през следващата година, тъй като няма да има увеличение, което да отчита инфлацията. Конгресът винаги има правомощието да одобрява повече разходи в случай на неочаквано събитие като война или пандемия.

Изисквания за работа

Сделката изисква поетапно разширяване на изискванията за работа, които да се прилагат за по-възрастните получатели на купони за храна, официално известна като Програма за допълнителна хранителна помощ или SNAP. Изискванията за работа за хранителна помощ в крайна сметка ще се прилагат до 54-годишна възраст, вместо до 49-годишна възраст, както изисква настоящият закон.

Белият дом казва, че е постигнал победа, като е спечелил изключения за ветерани и уязвими групи като бездомни хора. И администрацията също твърди, че е победна разпоредба, която ще сложи край на по-строгите изисквания за работа през 2030 г. без допълнителни действия от Конгреса

Но по-строгите стандарти за работа са победа за републиканците, които настояха за допълнителни правила за работа за възрастни, търсещи помощ за борба с бедността. Те казват, че това ще спести пари чрез намаляване на броя на хората, които получават обезщетения от тези програми.

Тази част от сделката обаче вероятно ще накара някои прогресивни демократи, които не искат да изхвърлят американците с ниски доходи от социалните програми, да се противопоставят на сделката.