Пазарите са все по-нервни пред риска Fitch да свали рейтинга на САЩ

Напрежението около преговорите за ограничаване на дълга на САЩ се засили

11:22 | 25 май 2023
Автор: Рут Карсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Напрежението около преговорите за ограничаване на дълга на САЩ се засили, след като рейтинговата агенция Fitch Ratings предупреди, че рейтингът ААА на страната е застрашен от политическата безизходица, която възпрепятства постигането на споразумение.

Fitch може да понижи оценката си, за да отрази засилената партийна война, която възпрепятства намирането на решение въпреки бързо наближаващата т.нар. дата Х, се казва в изявление на компанията, като се има предвид моментът, в който Вашингтон изчерпва парите си. Тя премести САЩ в категорията "негативен рейтинг" в рамките на своята класификация.

Пазарите демонстрират все по-голяма нервност във връзка с противопоставянето, като премиите по съкровищните бонове с падеж, когато рискът от неизпълнение на задълженията е най-висок, нарастват, а индексът S&P 500 спада от два дни. Икономистите прогнозират, че неизпълнението на задълженията от страна на САЩ може да предизвика рецесия, с широкомащабна загуба на работни места и рязко повишаване на разходите по заемите. 

Предупреждението на Fitch "подчертава необходимостта от бързи двупартийни действия от страна на Конгреса за повишаване или суспендиране на лимита на дълга и избягване на изкуствено създадена криза за нашата икономика", заяви Лили Адамс, говорител на Министерството на финансите. 

US Credit
Кривата на съкровищните бонове на фокус. Доходността остава по-висока за по-рисковите матуритети

Разходите за застраховане на държавния дълг на САЩ срещу неизпълнение с деривати нараснаха, а изявлението на Fitch насочва вниманието и към други рейтингови агенции, за да видим как биха могли да реагират. Говорител на Белия дом заяви, че докладът показва спешната необходимост от постигане на бързо решение.

"Най-лошият сценарий би бил, ако разправията доведе до това правителството да пропусне плащане по дълга за първи път, което може да доведе до широко разпространено или трайно понижаване на кредитния рейтинг на американските държавни ценни книжа", заяви Николай Шмидт, главен глобален икономист в T. Rowe Price. "Толкова много активи се оценяват в пряка връзка с американските държавни ценни книжа, че сътресенията от едно по-изразено понижаване на рейтинга ще се усетят на пазарите по целия свят."

През 2011 г. рейтинговата агенция S&P Global Ratings си навлече критики заради понижаването на рейтинга на САЩ от ААА след подобен случай на фалит. Това предизвика разпродажба на рискови активи като акциите в целия свят, но по ирония на съдбата даде тласък на държавните ценни книжа, тъй като инвеститорите потърсиха убежище.

Стратези от JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley предупредиха, че безизходицата застрашава перспективите пред капиталовите пазари, а трейдърите се насочиха към суапове и опции за основните валути, за да хеджират портфейлите си. PGIM Fixed Income твърди, че САЩ ще се окажат отново в подобна безизходица, и на тази основа е закупила дългосрочни суапове за кредитно неизпълнение. 

Йената, традиционна валута убежище, поскъпна, тъй като търговците реагираха на новините от Fitch, след което върнаха печалбите. Доходността на държавните ценни книжа се колебаеше в тесни граници по време на търговията в Азия в четвъртък. 

US Credit
Йената се разклати след съобщението на Fitch

Все пак не е необичайно Конгресът да сключва сделки в последния момент, когато натискът стане достатъчно голям, за да принуди преговарящите да направят болезнен избор.

"Смятаме, че са се увеличили рисковете, че лимитът на дълга няма да бъде повишен или отложен преди датата Х и следователно правителството може да започне да пропуска плащания по някои от задълженията си", заявиха от Fitch. "Приоритизирането на дълговите ценни книжа пред други дължими плащания след датата Х би избегнало неизпълнение на задълженията."

Компанията заяви, че все още очаква разрешаване на проблема. Неуспехът, водещ до неизпълнение на задълженията, обаче ще накара Fitch да намали рейтинга на засегнатите дългови ценни книжа до "D", а на други ще понижи рейтинга до "CCC" и "C".

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти изрази оптимизъм в сряда, че преговарящите от Белия дом и представителите на управляващата партия ще постигнат споразумение навреме, за да предотвратят потенциално катастрофален фалит. 

Коментарите на републиканеца от Калифорния дойдоха след четиричасова среща между неговите преговарящи и тези на президента Джо Байдън, което подхранва оптимизма, че Конгресът ще действа преди 1 юни - датата, до която министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че САЩ може да останат без пари за плащане на сметките си.

Уилям Фостър, старши кредитен инспектор в Moody's Investors Service, заяви в интервю миналата седмица, че "чува правилните неща от Вашингтон", и фирмата му запази най-високия рейтинг на САЩ непокътнат по време на неспокойните преговори.

S&P запази стабилната си перспектива за рейтинга по време на последната караница, като очаква, че ще бъде сключена сделка.

Предупреждението на Fitch "със сигурност е много символично и в известен смисъл може да накара Moody's да последва примера му", каза Вишну Варатан, ръководител на отдел "Икономика и стратегия" в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. "То също така ще постави под по-голям контрол долара и държавните ценни книжа като убежище и качествата им на безрискова лихва".