Fitch очаква леко поскъпване на юана

Андрю Фенел, директор държавни облигации, Fitch Ratings

12:24 | 24 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Уклонът към нови мерки на PBOC, кара ли ви да очаквате, че разхлабването на монетарната политика ще надделее над регулаторния риск в Китай в момента?

Да, доста е ясно, има сигнали, че се готви монетарното разхлабване и като цяло по-общо разхлабване в Китай.

Видяхме първите признаци за това още от есента, но през декември при понижението на рейтинга ААА /трипъл-ей/ и сега понижението на лихвите показва, че нещата вече се развиват с по-бързи темпове.

Основната ни прогноза засега е, че ще минат няколко месеца, преди да видим икономическите ефекти от тези мерки.

Все още очакваме активността като цяло да остане по-слаба в първото полугодие, преди да започне да се ускорява през второто.

Току-що курсът на юана бе определен на 6,3411 – лек по-слаб от 6,34 според проучванията ни от тази сутрин. Това е под 6,33 през декември, когато PBOC. Да поговорим за цялостната промяна в политиките на китайската централна банка и Фед. Доста време не сме виждали двете централни банки да вървят в толкова противоположни посоки. Има ли опасения за пазарите? Какво означава това? Дали ще се наложи да се въвеждат още мерки, за да се предотвратят още някакви системни рискове?

Що се отнася до валутата, тук играят роля няколко фактора. Всъщност се води доста голям дебат по въпроса на посоката на юана тази година. Тук във Fitch очакваме да има леко поскъпване тази година и валутата да стигне 6,7. Основното според нас е заради различията в монетарните политики с повишението на Фед тази година и все още очакваме PBOC отново да свали лихвите в първото тримесечие на тази година.

Но сигурно общата картина заслужава да се наблюдава, защото външният баланс на Китай продължава да се засилва. Износът остава силен и балансът по текуща сметка е най-силен от доста време.

Всичко това са външни буфери в подкрепа на валутата от гледна точка на фундаментите.