Fitch също понижи прогнозата за Китай нан 4,3% от 4,8%

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

11:10 | 4 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Кои са основните положения на Fitch, при положение, че мнозина се тревожат за целта от 5,5%?

Така е заради шока от перспективата за по-бавен китайски ръст тази година, заразяването, което предизвиква и смущенията във веригите за доставка след като Китай затвори заводи и производства заради локдауните.

Fitch Ratings е поредната агенция в поредицата от намалени прогнози на икономисти заради априлското забавяне. Първото тримесечие бе по-добро от очакваното. Горе-долу в духа на очакванията. Но през април икономическата активност се понижи рязко.

UBS каза 4,2%.

Barclays каза 4,3%. Те очакват смущенията да се удължат.

Bloomberg Economics има дори още по-смели очаквания за 3,6%.

UBS каза, че засиленият натиск над икономиката може да предизвика още понижения.

Ограничени са движенията на хората. Заводи са затворени, а снабдителните вериги са задръстени.

Не забравяйте обаче, че може да има още мерки за подкрепа на икономиката. Миналата седмица имаше порой от съобщения, включително от Политбюро, но точно колко могат да направят, особено с намаление на лихвите и съкращение на изискването за резервите при разликата в лихвите и потенциално изтичане на капитали?

Има ли  някакви подобрения по отношение на вируса и локдауните?

Да, това е интересно. Случаите в Шанхай като цяло намаляха. Имахме три поредни дни или дори четири, в които случаите са под 10 хиляди, после под 6 хиляди в понеделник. Така че Шанхай получава по-добра перспектива.

Но отново – локдауните не се облекчават.

Пекин е по-зле. Само 53 случая в последната дневна статистика, но на хората се казва да не предприемат неналежащи пътувания, достъпът до обществен транспорт и публичните места става след тест за ковид.

Освен това вчера направиха ново масово тестване.

Те се опитват да повторят ситуацията в Шанхай, който е затворен повече от 5 седмици. В Пекин, столицата, по-чувствителна политически, там властите подхождат много по-внимателно.