Fitch следи щатските мерки в данъчната политика

Ерик Ким, старши директорът и директор на държавните и щатски рейтинги във Fitch

11:30 | 21 април 2023
Обновен: 12:23 | 21 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Време е да видим какво правят щатските и местни правителства. Те имат 12 млрд долара дълг само от тази седмица. Голям тест за търсенето на общински дълг. При нас е старши директорът и директор на държавните щатски рейтинги във Fitch. Да започнем с апетита към такъв дълг, който беше много силен преди началото на годината.

Ще бъде интересно да се види как ще се приемат емисиите, които сега излизат на пазара. Илинойс е важен щат. Техният Губернатор сега е тук в Ню Йорк и се среща с инвеститори, прави презентации, за да привлече интерес към щата. Ще бъде интересно как ще се приеме всичко, което излиза едновременно на пазара.

Да, има и много въпроси, особено след като инвеститорите се готвят за евентуална рецесия. Какво е качеството на дълга на щатите? Има ли някои теми, които можете да посочите?

Точно така. Като цяло според нас щатите са много добре позиционирани за нея. Очакваме рецесията да удари по някое време във второто полугодие. Доста лека рецесия през 2023г. Но очакваме да я има. Щатите свършиха доста добра работа, излизайки от пандемията. Имаше такъв изключителен икономически ръст. Това означаваше ръст на данъчните приходи на щатите в последните 2г.

В по-голямата си част те бяха доста предпазливи в използването на парите. Трупаха резерви, изплащаха задължения. Дори някои от щатите с най-нисък рейтинг като Илинойс и Ню Джърси успяха да направят много в натрупването на резерви на исторически връх. Платиха и милиарди долари дълг и други задължения, които им висяха.

Така че като цяло щатите са в солидна позиция да се справят със спада, който очакваме.

Кой щат е в най-голям риск?

Следим действията им в щатските данъци. Миналата година малко над 30 щата приложиха различни видове данъчни облекчения или намаления, данъчни ваканции и други подобни. Забелязваме, че го правят и тази година.

Дори и при положение, че икономическата прогноза започва да се помрачава. Затова смятаме, че прилагането на големи данъчни промени в момента, след като се задава рецесия, може да е малко рисковано и да окаже малко повече натиск над щатите.

Затова следим този въпрос.