Ръстът на китайския износ се забавя, вносът се срива с бавното възстановяване

Икономисти предупредиха, че силните данни за износа няма вероятност да продължат вечно

11:46 | 9 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на износа на Китай се забави през април, докато вносът се срина, добавяйки натиск върху икономическото възстановяване, което вече беше поставено под въпрос.

Задграничните доставки са се увеличили с 8,5% спрямо предходната година до 295 милиарда долара, съобщи митническата администрация във вторник в Пекин - по-бързо от очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Вносът обаче спадна със 7,9% до 205 милиарда долара, много по-лошо от средната прогноза за спад от 0,2%. Това остави търговски излишък от 90 милиарда долара за месеца.

Износът получи тласък от все още устойчивото търсене от места като Югоизточна Азия, въпреки че данните за април бяха подпомогнати и от благоприятното сравнение с миналата година. По това време през 2022 г. основните производствени зони в и около Шанхай заедно с други части на страната бяха блокирани и компаниите не успяха да доставят стоките си до пристанището.

Икономисти предупредиха, че силните данни за износа няма вероятност да продължат вечно. Очаква се доставките да намалеят тази година, след като достигнаха рекорд през 2022 г., с нарастващи цени и лихвени проценти в останалия свят, високи нива на запаси и войната в Украйна, действащи като спирачки за глобалното потребителско търсене.

Силният износ на Китай „не може да се задържи, ако САЩ отслабват и икономиката на Европа е някак ленива“, каза Ирис Панг, главен икономист за Китай в ING Groep NV в Хонконг.

Влошаващата се глобална икономика ще се отрази върху производствения сектор на Китай, каза тя, което ще накара правителството да подкрепи пазара на труда в индустрията чрез субсидии за електрически превозни средства, увеличаване на скоростта на доставките на инфраструктурни проекти и други средства.

„Не се заблуждавайте от водещите данни за износа от Китай, които показват нарастване на доставките през април в сравнение с миналата година, когато цифрите бяха потиснати от блокиране на пандемията. Реалната картина е много по-слаба", коментира Дейвид Ку за Bloomberg Economics.

Междувременно лошото представяне на вноса може да създаде проблеми за възстановяването на вътрешния пазар на страната.

„Вносът беше доста разочароващ и би добавил притеснения към историята за възстановяване на търсенето в Китай“, каза Шиоя Жи от Credit Agricole CIB в Хонконг. Тя предположи, че дефлацията на цените на вноса може да натежи върху основната цифра предвид спада в разходите за енергия. Вносът на технологии също може да бъде отрицателен поради глобалното забавяне на търсенето на електроника и преместването на веригите за доставки.

Страните в Югоизточна Азия бяха най-големият търговски партньор на Китай през първите четири месеца на тази година, като търговията със страните от АСЕАН достигна 305 милиарда долара, което е с 5,6% повече от преди година и представлява 15,7% от общата търговия на Китай.

Търговията между САЩ и Китай е на стойност 218 милиарда долара, което е спад от 11,2%, докато търговията с ЕС е намаляла с 3,5% на годишна база до 263 милиарда долара.