Maersk предупреждава за „радикално променен“ свят, докато печалбите падат

Корабната компания сигнализира, че предизвиканият от пандемията бум в индустрията е приключил, тъй като търсенето и тарифите за товари спадат

14:19 | 4 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

AP Møller-Maersk предупреди за „радикално променена бизнес среда“, докато печалбите на втората по големина линия за контейнерни превози в света се сринаха и се засилиха притесненията за вълната от нови кораби, които ще увеличат натиска върху индустрията.

Датската група за корабоплаване и логистика надмина очакванията на анализаторите през първото тримесечие, но предупреди, че приходите за останалата част от годината ще бъдат по-слаби, въпреки че прогнозира подобряване на търсенето през втората половина.

Главният изпълнителен директор Винсент Клерк каза пред Financial Times, че има вероятност лошата ситуация да се влоши от големия брой кораби, поръчани от конкуренти в годините на бума и които трябва да бъдат доставени тази година и през 2024 г.

„Очевидно ще бъде неравномерно, защото има доста такива, които идват тази година, а също и доста през следващата година. Обемите се връщат след това, но не е като макроикономическият фон да сочи голям растеж, който да се погрижи за това“, добави той.

Контейнерните превози преминаха през изключителен бум след първата вълна на пандемията Covid-19 през 2020 г., като индустрията спечели повече пари за три години, отколкото през предходните шест десетилетия.

Но компании като Maersk и лидерът на пазара Mediterranean Shipping Company са подготвени за трудна 2023 г., тъй като предприятията намаляват запасите си и тарифите за превоз падат от рекордно високи нива.

Оперативната печалба на Maersk спадна с повече от две трети до 2,3 млрд. долара през първото тримесечие в сравнение с година по-рано, но изпревари очакванията на анализаторите за 2 млрд. долара. Приходите са намалели с една четвърт до 14,2 млрд. долара.

Maersk се придържа към насоките си за цялата година от $2 милиарда до $5 милиарда оперативни печалби, но каза, че първото тримесечие вероятно ще бъде най-силното за годината, тъй като клиентите постепенно предоговарят дългосрочни договори на по-ниски ставки.

Въпреки това компанията очаква корекцията на запасите да приключи до края на първото полугодие и обемите да се увеличат през последните шест месеца на годината.

Типичните процеси на изчерпване на запасите отнемат шест до девет месеца, каза Клерк, а настоящият цикъл започна през септември. „Вероятно ще бъде малко по-голям, тъй като последните две години бяха нетипични. Така че някъде в деветмесечната зона от септември. Ще отнеме ли още един, два, три месеца? Не знаем."

Обемите в основния океански бизнес на компанията са намалели с 9,4% през първите три месеца на годината, докато цените на товарите са спаднали с 37%. Приходите в подразделението спаднаха с повече от една трета до 9,9 млрд. долара, докато оперативните печалби се сринаха с почти три четвърти до 2 млрд. долара.

Maersk заяви, че очаква икономическият растеж да бъде „приглушен“ на около 2% тази година и че пазарът на контейнери, лакмус на световната търговия, е най-вероятно да се свие с 2.5%. Maersk започна да работи бавно - намалява скоростта на плаване, за да спести от сметките за гориво - и намали броя на корабите, които наема, в опит да минимизира разходите.

Клерк каза, че е доволен да види, че тарифите за товари са се стабилизирали наскоро на нормални нива, вместо да „превишават“, както при предишни спадове. „Това е добър знак за повече дисциплина и рационалност на пазара“, каза той. „Трябва да се надяваме, че ще продължи да се развива по този начин, тъй като този нов тонаж се въвежда постепенно.“