Мъск преследва оценка на Twitter за 250 милиарда долара със стара банкова мечта

Сигналите за високите цели на Илон Мъск в социалните мрежи се завръщат с идеи за дигитални плащания от ранните дни на PayPal

15:09 | 2 април 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Зад залога на Илън Мъск да превърне Twitter Inc. в компания на стойност над 250 милиарда долара стои една любима идея, която той храни повече от две десетилетия: дигиталното банкиране.

Милиардерът предприемач говори малко за това как в крайна сметка може да изглежда Twitter 2.0 под негов контрол. Но в края на миналата седмица той даде на служителите си представа колко грандиозни са плановете му, като им каза, че си представя Twitter да струва повече от 10 пъти сегашната си стойност от около 20 милиарда долара, разказва The Wall Street Journal.

Ключът към неговите усилия, каза той, е поставянето на компанията за социални медии в центъра на финансовия живот на потребителите. Това е римейк, който се връща към ранните дни на неговата професионална кариера и първия му голям корпоративен неуспех в стартъп, наречен X.com, сега известен като PayPal.

Ранният успех на компанията за дигитални разплащания даде на Мъск богатството, което инвестира в Tesla Inc., производителя на автомобили, и SpaceX, ракетната компания. Но безславният му край като главен изпълнителен директор на стартъпа – изгонен, докато бе на пътешествие с първата си съпруга – означава, че той никога не успя лично да осъществи пълния си план.

Сега 51-годишният Мъск рисува свят, в който потребителите на Twitter могат без усилие да изпращат пари един на друг, да печелят лихви по депозити и много повече чрез приложението. Този дигитален идеал много прилича на първоначалната му визия за X.com, преди да се слее с друга фирма с подобен фокус, за да стане в крайна сметка PayPal.

„Мисля, че е възможно да станем най-голямата финансова институция в света“, каза Мъск през март на конференция на Morgan Stanley.

Там той говори за амбициите си за диверсификация на Twitter, след като обнови затруднения ѝ рекламен бизнес, който традиционно съставлява около 90% от продажбите. Анализаторите казват, че е възможно Twitter, като платежно средство, да увеличи драстично приходите си.

Но както при предишния опит на Мъск в автомобилната и космическата индустрия, стремежите му са изправени пред огромни предизвикателства, включително утвърдени играчи и регулаторни пречки.

Досега Twitter е направилa само плахи стъпки към бъдеще на плащанията и финансите. През ноември компанията направи една от първите стъпки към превръщането си в процесор за плащания, като подаде документи в Министерството на финансите на САЩ. Сега трябва да се регистрира за лиценз във всяка държава, в която планира да прави бизнес. Twitter все още не е регистрирана в Калифорния, според правителствена база данни.

И Мъск не е говорил толкова много за тези планове в публичните си дискусии около сделката му за $44 милиарда за придобиване на Twitter в края на октомври. По-скоро той се фокусира върху мнението си, че платформата трябва да направи повече, за да гарантира свободата на словото.

Приходите на Twitter са паднали до 3 милиарда долара миналата година, каза той, от около 5 милиарда долара през 2021 г. на фона на оттеглянето на рекламодателите. В допълнение към драстичното съкращаване на разходите и съкращенията, Мъск само гледаше напускането на работници, недоволни от новия му подход.

Миналата седмица той се опита да сигнализира на останалите работници, че могат да се възползват много от колективния си успех, като представи план за акции на служителите за частната компания, който я оцени на около 20 милиарда долара. Той също така им каза, че вижда „ясен, но труден път“ към достигане на стойност над 250 милиарда долара в даден момент.

Това число се сравнява с финансови гиганти като JPMorgan Chase & Co., чиято пазарна стойност е около 380 милиарда долара, и Bank of America Corp., струваща почти 230 милиарда долара. PayPal Holdings Inc., която технически не е банка, се оценява на около 85 милиарда долара.

Мъск не е дал времева линия за плановете си.

Мотивирането на работниците с потенциала за голяма печалба е позната игра, която Мъск използва в другите си компании. През 2015 г., например, той предизвика колективнен пристъп на присмех на "Уолстрийт", когато заяви, че Tesla, тогава оценявана на около 25 милиарда долара, след десетилетие ще се изравни с Apple Inc., тогава струваща около 700 милиарда долара.

Tesla надхвърли тази оценка от 700 милиарда долара и стана първият производител на автомобили, който струва повече от 1 трилион долара през 2021 г. Оттогава оценката ѝ падна до около 620 милиарда долара.

Както направи в Tesla, Мъск залага на огромен растеж в Twitter, като чертае пътна карта за преместване на компанията отвъд основния ѝ рекламен бизнес. Това е централно за неговия план за по-висока оценка.

Това е план, който има за цел да се възползва от стотиците милиони потребители на Twitter и е вдъхновен от появата на приложения в Азия, които съчетават социални медии и дигитална търговия, както и от предишния му опит с X.com.

Основана през 1999 г., X.com беше замислена като широкообхватна банка, в която Мъск искаше да консолидира финансовите услуги на потребителите в един уебсайт. Но това, което наистина привлече вниманието, беше възможността за изпращане на пари по имейл между потребителите, пробив за времето си и в крайна сметка това, което постави PayPal на картата.

„Ще изпълня плана на X.com отпреди 22 години с някои подобрения“, каза Мъск миналата година на конференция, където говори за амбициите си за Twitter.

„Има продуктов план, който написах... през юли 2000 г., където смятах, че ще бъде възможно да създадем най-ценната финансова институция в света, и ние ще изпълним този план... което удивително никой не е направил досега“, каза той.

С Twitter той актуализира своята по-ранна визия за уеб банкиране за икономиката на приложенията, оформена от гледна точка на използването на компанията за социални медии, за да стартира създаването на така нареченото суперприложение. Такова приложение може да бъде платформа, която е комбинация от съдържание, комуникация и търговия, подобни на тези, предлагани от технологичните гиганти в Китай, като WeChat на Tencent Holdings Ltd. и Alipay на Ant Group Co.

„Дори нямаме приложение, което да е толкова добро, колкото WeChat в Китай“, каза Мъск в подкаст миналата година, организиран от фен клуб. „Идеята ми би била, какво ще кажете просто да копираме WeChat?“

Тези компании в Китай се възползваха от по-малко зрели системи за банкиране и дигитални съобщения в сравнение със САЩ и експлодираща база от потребители на мобилни устройства, които за много клиенти бяха единственият им достъп до интернет.

„В модела на Alipay и WeChat рекламата не е важен аспект от модела“, каза Джейсън Уонг, анализатор в Gartner Inc., пред WSJ. „Моделът се основава на транзакции, базира се на ангажименти.“

Не е ясно дали Мъск може да повтори успеха на WeChat извън Китай. Екосистемите на iPhone на Apple и Android на Alphabet Inc. имат власт над смартфоните в САЩ, където потребителите също са свикнали с набор от приложения за банкиране и съобщения, докато технологичните и финансови компании се борят да предложат безброй системи за цифрово плащане.

Все пак някои виждат голям потенциал. Ричард Кроун, консултант по дигитално банкиране, нарече плащанията „масови залози за всички суперприложения“ и ключови за увеличаване на монетизацията на активните потребители, като оцени, че това може повече от да удвои приходите на Twitter, преди да премине към повече финансови функции.

„Той има способността да дефинира нов подход към социалната търговия“, каза Кроун.

Каквото и да е това, докато Мъск преследваше нови подходи към космическите пътувания и електрическите автомобили, той остава привързан към X.com.

През 2017 г. той изкупи обратно името на домейна за X.com от PayPal, като каза, че „то има голяма сантиментална стойност за мен“.