Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Потребителите на Meta в Европа ще могат да се откажат от някои тартегирани реклами

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 31.03.2023

13:20 | 31 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Потребителите на Facebook в Европа вече ще могат да се откажат от някои тясно персонализирани реклами, като част от плановете за ограничаване на въздействието на Закона на Европейския съюз за защита на личните данни, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с мисленето в концерна източници. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова

Съгласно плана от сряда компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. ще позволи на потребителите в ЕС да изберат версия на услугите, която ще ги насочва само към реклами, базирани на широки категории, като например възрастовия им диапазон и общото местоположение - без да използва, както прави сега, данни като това какви видеоклипове гледат или върху какво съдържание кликат в приложенията на Meta, казват източниците.

Потребителите, които желаят да се откажат, ще трябва да изпратят онлайн формуляр, в който да изразят несъгласие с използването на тяхната дейност в приложенията за реклами, а компанията ще оцени възраженията на потребителите, преди да приложи промяната. Това може да ограничи ефекта от промяната върху рекламния бизнес на Meta и да не удовлетвори поне някои регулатори и активисти за защита на личните данни.

Промяната ще бъде най-новото разминаване в потребителските възможности за някои услуги от двете страни на Атлантическия океан, като например това, че в Европа потребителите се сблъскват с полетата за съгласие за бисквитки, които често потребителите в САЩ не виждат.

В началото на януари регулаторът съобщи, че глобява Facebook и Instagram с общо 390 млн. евро отчасти за това, че са изисквали от потребителите да се съгласят с договор, който включва т.нар. поведенчески реклами, които са таргетирани въз основа на цифровата активност на потребителя. Ирландският регулаторен орган даде на Facebook и Instagram три месеца, за да спрат да разчитат на договорите си с потребителите - препратка към условията за ползване на приложенията - за да оправдаят такива реклами.

Meta заявява, че продължава да обжалва тези решения и глоби, но междувременно е длъжна да ги спазва. „Смятаме, че предишният ни подход е бил в съответствие с изискванията", заяви компанията. „Важно е да се отбележи, че тази правна промяна не възпрепятства персонализираните реклами в нашата платформа", каза тя.

Планът на Twitter Inc. да премахне досегашните сини отметки за проверени акаунти означава край на дългогодишен символ за статус в социалните медии и предизвиква оплаквания от някои известни личности, които допринасят за платформата, загрижени за потенциалната вреда, която такъв ход може да им нанесе, пише The Wall Street Journal. 

Повече за поредните промени в Twitter, както и още технологични новини може да прочетете на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.