"Тефлоновият" Мъск отново печели в съда

Илон Мъск за пореден път доказа, че е трудно да бъде победен в съда

19:00 | 4 февруари 2023
Автор: Джоел Розенблат
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федерално жури в Сан Франциско само за два часа освободи главния изпълнителен директор на Tesla Inc. от обвиненията на инвеститорите, че ги е измамил, когато преди 4 години и половина е написал в Twitter, че обмисля да направи компанията частна и има "осигурено финансиране" за осъществяване на сделката.

Резултатът отбеляза поредната победа на адвоката на милиардера, Алекс Спиро, в рискован съдебен процес, който много високопоставени ръководители биха избегнали, като постигнат извънсъдебно споразумение.

През 2019 г. Спиро убеди федерално жури в Лос Анджелис да произнесе присъда в полза на Мъск за по-малко от час по дело за клевета, заведено от британски спелеолог, когото Мъск нарекъл "педофил", докато двамата си разменяли обиди в Twitter.

Петъчната присъда след триседмичен процес, в който Мъск беше главният свидетел, показва, че предприемачът, наричан някога "тефлоновия" Елон заради способността му да се измъква невредим от съдебни казуси, все още е в разгара си. 

Резултатът е горчива загуба за акционерите, които се опитаха да възстановят търговските си загуби от колебанията на акциите на Tesla след публикуването на съобщенията от Мъск. Мъск се отказа от плана за придобиване на частни акции около две седмици след първите си туитове. 

Това е особено болезнено отмъщение за Мъск, след като заради туитовете му от август 2018 г. той и Tesla бяха съдени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ и той неохотно се съгласи да приеме ограничения върху публикациите си в социалните медии. 

Победата ще бъде повод за празнуване за феновете на Мъск в Twitter, които подкрепят неговите обещания да отстоява свободата на словото в платформата на социалната медия, която той придоби през октомври за 44 млрд. долара.

"Съдебните заседатели се справиха", заяви Спиро след произнасянето на присъдата, като отказа допълнителен коментар.

Никълъс Порит, адвокат на инвеститорите, заяви: "Разочаровани сме от резултата и обмисляме следващите си стъпки".

Промяната е малко вероятна
За самия Мъск, който отдавна и противоречиво пише в Twitter каквото му дойде наум за бизнеса, политиката и културата, изходът от процеса може да няма голямо значение, защото дори загубата едва ли щеше да го накара да промени начина си на действие.

Присъдата едва ли ще се превърне в прецедент, който да стимулира по-свободните корпоративни разкрития в социалните медии, казва Адам Причард, професор в Юридическия факултет на Мичиганския университет. Това е така, защото други главни изпълнителни директори ще продължат да използват конвенционални методи, за да съобщават за дейността на компанията, казва той. 

"Никой не прави това - само Илон го прави", каза Причард преди произнасянето на присъдата. "Той е непоправим. Не мисля, че поведението му може да бъде реформирано. Просто има твърде дълъг опит с твърде много пакости".

Въпреки че много ръководители дадоха показания, процесът беше изцяло за Мъск. В един момент, докато милиардерът беше на свидетелската скамейка, водещият адвокат на акционерите погрешно нарече Мъск "господин Туит" - име, което той изглежда харесваше и за кратко време прие като име на своя акаунт в Twitter.

Защитата на Мъск помоли съдебните заседатели да си представят един свят през очите на предприемача, в който сделката за 60 млрд. долара за превръщането на Tesla в частна компания може да бъде осъществена с едно ръкостискане. Съдебните заседатели научиха за отношенията му с Ясир Ал-Румаян, управител на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, и за вечерята през 2017 г., на която към него се е присъединил главният изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон и на която е било обсъдено поемането на Tesla в частни ръце.

Мъск свидетелства, че туитът "Финансирането е осигурено" е бил "абсолютно верен", изтъквайки това, което той описва като "недвусмислен" ангажимент от страна на Саудитска Арабия, въпреки че не е имал нищо в писмен вид.

Мъск даде на съдебните заседатели и други причини да му вярват. Той каза, че се е почувствал принуден да разкрие, че обмисля да направи Tesla частна, защото по-рано същия ден Financial Times съобщи, че Саудитска Арабия е придобила значителен дял в Tesla.

Той свидетелства, че се е страхувал, че плановете му за преминаване в частна собственост също могат да бъдат разкрити, и че е искал да постави всички инвеститори в Tesla в равностойно положение, като обяви плановете си в Twitter. Мъск също така заяви, че ако е било необходимо, е можел да се освободи от дела си в близката си компания за ракетни кораби SpaceX, за да финансира сделката.

В крайна сметка милиардерът надделя, въпреки че има доказателства, че банкерите на Мъск почти не са се консултирали с него и не са подписали официално плана му за придобиване на частния капитал. 

Свидетели от инвестиционното банкиране, сред които високопоставеният ръководител на Goldman Sachs Дан Дийс и съизпълнителният директор на Silver Lake Management Егон Дърбан, заявиха пред съдебните заседатели, че дори седмица след туита все още са работили, за да разберат как ще бъде структурирана сделката, включително кой ще плати за нея. 

За да бъдат сигурни, Мъск и Спиро нямат перфектна успеваемост в съдебните битки. Миналата година Спиро представляваше милиардера, когато той се опита да се откаже от споразумението си за закупуване на Twitter. 

Компанията заведе дело срещу Мъск в Делауеър и в крайна сметка той капитулира, като се съгласи да спази условията на първоначалното си предложение за придобиване точно преди делото да стигне до съда.

В съдебен процес в Делауеър година по-рано Мъск спечели срещу акционери, които го съдиха заради покупката на SolarCity от Tesla през 2016 г. През ноември той даде показания и по дело в Делауеър срещу инвеститори за пакета му от заплати в размер на 55 млрд. долара в Tesla - но по това дело все още не е взето решение.