Френските власти разследват SocGen, BNP и други банки за данъчни измами

HSBC, Natixis и подразделението Exane на BNP също се претърсват като част от разследването

14:42 | 28 март 2023
Обновен: 15:08 | 28 март 2023
Автор: Александър Раджбхандари
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Представители на френската прокуратура са обискирали някои от най-големите банки в страната, включително Societe Generale и BNP Paribas, като част от разследване за данъчни измами и пране на пари, свързани с изплащания на дивиденти, съобщава Bloomberg.

HSBC, Natixis и подразделението Exane на BNP също се претърсват като част от разследването, според информация от прокуратурата в Париж. Предварителните разследвания във връзка с обиските са започнали през декември 2021 г., заяви прокурорът.

Проверките са свързани със стратегия за арбитраж на дивиденти, известна като cum-cum, при която акционерите прехвърлят акции за кратък период на инвеститори, базирани в чужбина, за да избегнат данък дивидент. Инвеститорите са държали акциите през периода, когато са били изплащани дивиденти, като или не са били обложени с данъци, или данъците са били възстановени. След това те са предали ценните книжа обратно на първоначалния собственик и спестената сума е била разделяна между страните.

Представители на BNP, HSBC и Natixis не са отговорили веднага на исканията на коментар от Bloomberg. Говорител на SocGen потвърди, че банката е част от разследването.

Акциите на SocGen поевтиняха с цели 2,4%, преди да възстановят част от загубите до 1% малко след 14 часа българско време на борсата в Париж. Книжата на BNP поевтиняват с 0,5%, а на HSBC – с около 0,2% в Лондон.

Акциите на

Акциите на разследваните банки поевтиняват след новината. Графика: Bloomberg 

Френското разследване

Френското разследване, което според прокурора се подготвя от месеци, включва 16 местни магистрати, повече от 150 следователи и шестима прокурори от Кьолн. Избягването на данъчни плащания върху дивиденти в Германия е продължаващ скандал през по-голямата част от десетилетието.

Подобна схема, известна като Cum-Ex, позволява на късите продавачи и действителния притежател на акции да претендират за данъчни кредити върху дивидент, изплатен само веднъж.

Френският прокурор призовава всеки, който желае да предостави допълнителна информация, свързана с разследването, да се яви.