Кюрдите решиха да направят задачата на Ердоган на изборите много по-трудна

Прокюрдската партия в Турция ще подкрепи главния съперник на Ердоган на изборите

19:30 | 15 март 2023
Автор: Селджан Хаджаоглу и Фират Козок
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата необвързана политическа партия в Турция планира да хвърли тежестта си зад опозиционен съюз, който се опитва да свали президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през май, засилвайки това, което се превърна в едно от най-големите изпитания за двете му десетилетия на власт.

Демократическата партия на народите, или HDP, е готова да подкрепи основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу, според източници на Bloomberg. HDP е водещата прокюрдска партия в Турция и беше важен фактор в миналите избори. Решението ѝ би било голям тласък за опозиционен съюз, който се бори да организира ефективна кампания.

HDP ще проведе разговори с Кълъчдароглу през следващите дни и се очаква да обяви подкрепата си, казаха хората, които отказаха да бъдат назовани, тъй като дискусиите са частни.

Това означава, че партията не планира да издигне отделен кандидат за президент, казаха те.

HDP отказа коментар.

Кълъчдароглу ще се срещне със съпредседателите на HDP Митхат Санчар и Первин Булдан на 18 март, съобщи NTV по-късно в сряда.

Заплахата за Ердоган е, че основната кюрдска партия ще повтори ролята, която изигра по време на общинските избори преди четири години, когато подкрепи опозицията и помогна да се обърне вота срещу проправителствени кандидати в два от най-големите града на Турция.

Опозиционният лагер вече се съгласи, че ако бъде избран, ще назначи Екрем Имамоглу, който спечели кметския пост в Истанбул с критичната подкрепа от кюрдските избиратели през 2019 г., за вицепрезидент.

Кълъчдароглу се очерта като основен опозиционен кандидат миналата седмица, след като месеци на вътрешни борби задържаха решението кой да се кандидатира. Оттогава опозицията демонстрира единен фронт, като се опира на познато лице, за да помогне за обръщане на нестабилната си кампания за свалянето на най-дълго управлявалия лидер на страната.

„HDP работеше, за да убеди своите граждани да гласуват за Кълъчдароглу или Имамоглу на президентските избори, а сега и двамата се стремят да управляват страната заедно“, каза Мехмет Кая, ръководител на търговската камара в Диарбекир.

'Нова епоха'

„Вероятната подкрепа на HDP за Кълъчдароглу се очаква да постави началото на нова ера в отношенията между кюрдите и държавата“, каза Кая. „Кълъчдароглу определено ще се нуждае от подкрепата на кюрдските депутати, за да прави закони в парламента.“

Консолидацията в редиците на опозицията подчертава предизвикателството, пред което е изправен Ердоган, тъй като обществената реакция нараства срещу реакцията на неговото правителство на смъртоносните земетресения миналия месец.

Бедствието удари икономика, която вече се бореше с ефектите от инвазията на Русия в Украйна. Опозиционният блок, известен като Националния алианс, обещава връщане към ортодоксалните парични политики и „автономна“ централна банка, ако победи на изборите.

Избирателите на HDP до голяма степен смятат Кълъчдароглу за политик, който може да помогне за защитата на правата на кюрдското малцинство в Турция. В момента партията е третата по големина в парламента, но е обект на репресии от страна на турските сили за сигурност от 2015 г., когато на попречи да има управляващо мнозинство на партията на Ердоган след изненадващ резултат от изборите.

Като подкрепя Кълъчдароглу, HDP се надява да постигне целите си, тъй като партията също е изправена пред потенциална забрана от върховния съд на страната по обвинения в сепаратизъм. Вероятно ще издигне свои кандидати за парламента чрез листата на друга прокюрдска група, Зелената левица, за да заобиколи подобна забрана, казаха хората.

Селахатин Демиртас, бивш сълидер на HDP, който е в затвора от 2016 г., призова привържениците на своята партия в публикация в Twitter във вторник да отпечатат логото на Зелената лява партия и да го залепят на вратите и хладилниците си.

„Не трябва да остане никой, който да не знае какво е това. Ще бъде необходимо“, каза Демиртас.

Изоставане в социологически проучвания

Кълъчдароглу води с повече от 10 процентни пункта срещу Ердоган според социологически проучвания, обявени в понеделник.

Проучванията също така показват, че опозиционният блок води в парламентарната надпревара с най-малко шест пункта пред Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и нейните съюзници. Прокюрдската Демократична партия на народите има подкрепа от над 10%.

Анкета, публикувана от Aksoy Research в събота и проведена на 8 март, показа, че Кълъчдароглу, обявен за кандидат на опозиционния съюз на 6 март, води срещу Ердоган съответно с 55.6% и 44.4% за действащия президент.

Проучването показва, че основният опозиционен блок би спечелил 44.1% от гласовете, а прокюрдските партии - 10.3%. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и нейните националистически съюзници биха взели заедно 38.2%.

Друго проучване, проведено на 6-7 март от Alf Research, показва, че Кълъчдароглу е с 55.1% подкрепа, а Ердоган с 44.9%. Републиканската народна партия на Кълъчдароглу е най-популярна с 31.8%, докато Партията на справедливостта и развитието е зад нея с 31%.

Основният опозиционен блок би спечелил 43.5% от гласовете, докато Демократичната партия на народите би получила 11.3%, показа това проучване. Управляващата коалиция би постигнала 37.5% подкрепа.

Piar Research дава още по-голяма преднина на Кълъчдароглу - 57.1%, при 42.9% за Ердоган.