WSJ: Пандемията от Covid-19 вероятно е възникнала от лабораторен инцидент

Ревизираната оценка на Министерството на енергетиката на САЩ се основава на нови разузнавателни данни

07:51 | 27 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на енергетиката на САЩ заключи, че пандемията от Covid най-вероятно е възникнала след злополука в лаборатория, според класифициран разузнавателен доклад, наскоро предоставен на Белия дом и ключови членове на Конгреса, съобщава The Wall Street Journal.

Промяната в мнението на Министерството на енергетиката, което преди това не беше решило как се е появил вирусът, е отбелязано в актуализация на документ от 2021 г. от офиса на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс.

Новият доклад подчертава как различните части на разузнавателната общност са стигнали до различни преценки за произхода на пандемията. Министерството на енергетиката сега се присъединява към Федералното бюро за разследване, като казва, че вирусът вероятно се е разпространил чрез злополука в китайска лаборатория. Четири други агенции, заедно с национален разузнавателен панел, все още смятат, че пандемията вероятно е резултат от естествено предаване, а две не са решили.

Заключението на Министерството на енергетиката е резултат от ново разузнаване и е важно, тъй като агенцията има значителен научен опит и наблюдава мрежа от национални лаборатории на САЩ, някои от които провеждат напреднали биологични изследвания.

Министерството на енергетиката е направило преценката си с „ниска увереност“, според хора, които са чели класифицирания доклад.

ФБР по-рано стигна до заключението, че пандемията вероятно е резултат от изтичане от лаборатория през 2021 г. с „умерена увереност“ и все още се придържа към това мнение.

ФБР има екип от микробиолози, имунолози и други учени и се подкрепя от Националния център за биокриминалистичен анализ, който беше създаден във Форт Детрик, Мериленд, през 2004 г., за да анализира антракса и други възможни биологични заплахи.

Американски служители отказаха да дадат подробности за новите разузнавателни данни и анализи, които накараха Министерството на енергетиката да промени позицията си. Те добавиха, че макар Министерството на енергетиката и ФБР да казват, че е най-вероятно непреднамерено изтичане от лаборатория е най-вероятната причина, те са стигнали до тези заключения по различни начини.

Актуализираният документ подчертава как служителите на разузнаването все още събират данни за това как се е появил Covid-19.

Националният съвет за разузнаване на САЩ, който провежда дългосрочен стратегически анализ, и четири агенции, чиито служители отказаха да идентифицират, все още оценяват с „ниска увереност“, че вирусът е възникнал чрез естествено предаване от заразено животно, според актуализирания доклад.

Централното разузнавателно управление и друга агенция, която служителите не са посочили, остават нерешени между теориите за изтичане в лабораторията и теориите за естествено предаване, казаха хората, които са чели секретния доклад.

Въпреки различните анализи на агенциите, актуализацията потвърди съществуващия консенсус между тях, че Covid-19 не е резултат от китайска програма за биологични оръжия, казаха хората, които са чели секретния доклад.

Високопоставен служител на американското разузнаване потвърди, че разузнавателната общност е извършила актуализацията, чието съществуване не е било докладвано досега. Този служител добави, че това е направено в светлината на нови разузнавателни данни, допълнително проучване на академична литература и консултации с експерти извън правителството.

Актуализацията, която е по-малко от пет страници, не е била поискана от Конгреса. Но законодателите, особено републиканците в Камарата и Сената, провеждат свои собствени разследвания за произхода на пандемията и оказват натиск върху администрацията на Байдън и разузнавателната общност за повече информация.

Длъжностни лица не казаха дали ще бъде издадена некласифицирана версия на актуализацията.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан отказа да потвърди или отрече информацията на WSJ в неделя по CNN.

Съществуват „различни възгледи в разузнавателната общност“, каза Съливан. „Много от тях казаха, че просто нямат достатъчно информация.“

Вирусът Covid-19 е циркулирал за първи път в Ухан, Китай, не по-късно от ноември 2019 г., според доклада на разузнаването на САЩ за 2021 г. Произходът на пандемията е обект на бурни, понякога пристрастни дебати сред академици, експерти от разузнаването и законодатели.

Говорител на Министерството на енергетиката отказа да обсъди подробности за оценката на министерството, но написа в изявление, че агенцията „продължава да подкрепя задълбочената, внимателна и обективна работа на нашите професионалисти от разузнаването при разследването на произхода на COVID-19, както нареди президентът“.

ФБР отказа коментар.

Китай, който наложи ограничения върху разследванията на Световната здравна организация, оспори, че вирусът може да е изтекъл от една от неговите лаборатории и предположи, че се е появил извън Китай.

Китайското правителство не отговори на искания за коментар относно това дали е имало промяна в неговите възгледи за произхода на Covid-19.

Някои учени твърдят, че вирусът вероятно се е появил естествено и е прескочил от животно на човек, същият път за поява на неизвестни досега патогени.

Анализаторите от разузнаването, които подкрепят тази гледна точка, придават тежест на „прецедента на минали епидемии от нови инфекциозни заболявания със зоонотичен произход“, процъфтяващата търговия с разнообразен набор от животни, които са податливи на такива инфекции, и тяхното заключение, че китайските служители не са имали предварителна информациа за вируса, се казва в доклада за 2021 г.

И все пак не е идентифициран животински източник на Covid-19. Липсата на животински източник и фактът, че Ухан е центърът на широкото изследване на коронавирус в Китай, накара някои учени и американски служители да твърдят, че изтичането от лаборатория е най-доброто обяснение за началото на пандемията.

Съобщения на Държавния департамент на САЩ, написани през 2018 г., и вътрешни китайски документи показват, че е имало постоянни опасения относно процедурите за биобезопасност на Китай, които са цитирани от привържениците на хипотезата за изтичане от лабораторията.

Ухан е дом на редица лаборатории, много от които са построени или разширени в резултат на травматичния опит на Китай с първоначалния тежък остър респираторен синдром или SARS, епидемията, започнала през 2002 г. Те включват кампуси на Института по вирусология на Ухан, Китайския център за контрол и превенция на заболяванията и Института за биологични продукти в Ухан, който произвежда ваксини.

Първоначално се смяташе, че епидемия на пазар за морски продукти в Ухан е източникът на вируса, но някои учени и служители на китайското обществено здравеопазване сега го виждат като пример за разпространение в общността, а не като мястото, където е настъпила първата човешка инфекция, се казва в доклада на разузнавателната общност за 2021 г.

През май 2021 г. президентът Байдън каза на разузнавателната общност да засили усилията си за разследване на произхода на Covid-19 и нареди прегледът да се основава на работата на националните лаборатории и други агенции на САЩ. Конгресът, каза той, ще бъде информиран за това усилие.

В доклада от октомври 2021 г. се казва, че има консенсус, че Covid-19 не е резултат от китайска програма за биологични оръжия. Но това не разреши дебата дали е резултат от изтичане в лаборатория или идва от животно, като докладът каза, че е необходима повече информация от китайските власти.

Разузнавателната общност на САЩ се състои от 18 агенции, включително офиси в Министерството на енергетиката, Държавния департамент и Министерството на финансите. Осем от тях участваха в прегледа на произхода на Covid, заедно с Националния съвет за разузнаване.

Преди този доклад Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ на Министерството на енергетиката подготви проучване през май 2020 г., в което се заключава, че хипотезата за лабораторно изтичане е правдоподобна и заслужава допълнително разследване.

Дебатът дали Covid-19 може да е изтекъл от лаборатория беше подхранван от разузнавателна информация на САЩ, че трима изследователи от Института по вирусология в Ухан са се разболяли достатъчно силно през ноември 2019 г., за да потърсят болнична помощ.

Доклад на комисията по разузнаване на Камарата на представителите заключи миналата година, че това разкритие не подкрепя нито изтичането от лабораторията, нито теорията за естествения произход, тъй като изследователите може да са се разболели от сезонен грип. Но някои бивши служители на САЩ казват, че болните изследователи са участвали в изследване на коронавирус.

Законодателите се опитаха да разберат повече за това защо ФБР смята, че изтичането на информация от лабораторията е вероятно. В писмо от 1 август до директора на ФБР Кристофър Рей, сенатор Роджър Маршал, републиканец от Канзас, поиска ФБР да сподели записите от своето разследване и попита дали Бюрото е информирало Байдън за констатациите си.

В писмо от 18 ноември помощник-директорът на ФБР Джил Тайсън каза, че агенцията не може да сподели тези подробности поради политиката на Министерството на правосъдието за запазване на „целостта на текущите разследвания“.