МВФ подготвя пакет от помощи за Украйна на стойност до 16 млрд. долара

Има надежда планът да бъде съгласуван до края на март, като в най-добрия случай първият транш ще дойде още през април

09:17 | 28 януари 2023
Обновен: 11:00 | 28 януари 2023
Автор: Алберто Нардели, Присила Азеведо Роша
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд проучва възможността за многогодишен пакет от помощи за Украйна на стойност до 16 млрд. долара, който да помогне за покриване на нуждите на страната и да осигури катализатор за повече международно финансиране, докато Киев се опитва да отблъсне руските сили, твърдят запознати.

Изпълнението на програмата зависи от редица условия, включително одобрението на страните от Групата на седемте, както и от това дали донорите и кредиторите на Украйна ще гарантират устойчивостта на дълга на страната.

Планът ще изисква и промени в правилата за отпускане на заеми от МВФ, за да може фондът да отпуска кредити на разкъсваната от война страна, а правителството в Киев ще трябва да се ангажира с редица политики, освен успешното приключване на четиримесечната безкасова програма на МВФ, одобрена миналата година, твърдят хората, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като не са упълномощени да обсъждат въпросите публично.

Ако бъде одобрена, три- до четиригодишната програма - на обща стойност 14-16 млрд. долара - ще предполага отпускане на 5-7 млрд. долара през първата година. Има надежда, че планът ще бъде съгласуван до края на март, като в най-добрия случай първият транш ще дойде още през април, казаха запознатите лица. Очаква се той да спомогне и за увеличаване на финансовата подкрепа за страната от страна на публични и частни кредитори.

"Освен ако МВФ не промени условията си за отпускане на заеми, в интерес на Украйна би било да вземе по-малко заеми от фонда, като програмата на МВФ служи предимно като политическа котва, която помага да се осигури финансова помощ от страните-партньори", заяви в бележка Елена Билан, главен икономист в киевския брокер Dragon Capital, позовавайки се на стандартните лихвени условия на фонда. 

МВФ "продължава да е тясно ангажиран" с Украйна, се казва в изявление на фонда в отговор на въпросите на Bloomberg News, като се добавя, че сътрудничеството "може да проправи пътя към пълноценна програма", без да се уточняват подробности като потенциалния размер на заема. 

Министерството на финансите на Украйна отказа коментар. В отделно изявление в четвъртък то изрази надежди за "пълноценна" програма с фонда, която да включва финансиране.

Нужди от финансиране
Ако планът не получи подкрепата на достатъчно страни членки на МВФ, фондът може да подкрепи Украйна с програма за бърз финансов инструмент на стойност 1,3 млрд. долара, твърдят още източниците.

Миналия месец МВФ изчисли, че нуждите на Украйна от външно финансиране през тази година ще бъдат най-малко 39,5 млрд. долара. Министърът на финансите Серхий Марченко заяви на 10 януари, че месечният недостиг на средства в държавния бюджет ще възлезе на 3,5 млрд. долара през 2023 г., което би означавало общо около 42 млрд. долара.

Страната обаче вероятно ще се нуждае от още около 8 млрд. долара през тази година за критичната инфраструктура, повредена от неотдавнашните руски атаки. 

Европейският съюз се ангажира да предостави на Украйна 18 млрд. евро финансова помощ през тази година, а САЩ се очаква да допринесат с около 10 млрд. долара. Украйна очаква, че други кредитори също ще изпратят различни суми.

В рамките на настоящата програма с МВФ украинското правителство се ангажира да предприеме мерки за увеличаване на данъчните приходи, да намали значително подкрепата на централната банка за пострадалия от войната бюджет и да подобри допълнително корпоративното управление в държавните компании.

Когато войната приключи, Украйна ще се нуждае от сериозна финансова подкрепа за финансиране на възстановяването си. 

Неотдавнашните руски атаки бяха насочени към гражданската инфраструктура и по-специално към електропреносната мрежа в рамките на бомбардировките, които нанесоха щети в цялата страна, оставяйки милиони хора и предприятия без надеждни доставки на електроенергия, топлина и вода.

Икономическото възстановяване може да продължи дълго. Очаква се икономиката на Украйна да нарасне с 0,3% след спада от 30,3% през миналата година, съобщи централната банка на страната в четвъртък.