СТО предупреди за понижение на ръста през 2023

Нгози Оконджо-Ивеала, директор на СТО

11:51 | 25 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Тук много се говори за глобалния ръст, а той толкова зависи от търговията. Световната банка намали прогнозата си за ръста в света. Какво мислите за него?

Страхувам се, че собствените ни прогнози също са понижени. От 3,5% ръст на търговията миналата година, падаме 1% през тази. Значителен спад, който се вписва в понижената прогноза за ръст на глобалния БВП, който виждаме.

Китай отново отваря. Това може да помогне на световната икономика. Освен това имаше среща на вицепремиера Лиу Хе с министъра на финансите Джанет Йелън в Цюрих миналата седмица. Какви са перспективите Китай да се върне и да подкрепи търговията?

Вижте, има доста оптимизъм за отварянето на Китай. Мисля, че срещата на Йелън и Лиу Хе е добър знак, но трябва да имаме предвид, че често се колебаем между двете крайности.

Определено отварянето на Китай ще помогне и търсенето на китайските потребители за продукти ще се повиши, а заводите ще отворят отново. Веригите на доставка ще станат по-функционални. Така че има известна надежда нещата да се подобрят.

Но ще предупредя, че около този процес има доста несигурност. Дори много несигурност, не само около Китай. Траекторията на пандемията и какво ще стане. Но и продължаващата война в Украйна. Все още имаме проблеми с цената на храните и енергията.

Така че бих предупредила за всичко това. И много несигурност.