Амстердам отваря подводен паркинг за колела за 65 милиона долара

Столицата на Нидерландия похарчи 65 милиона долара, за да създаде паркинг, който може да съхранява 7000 велосипеда в потопено съоръжение на централната гара на града

20:36 | 27 януари 2023
Автор: Фъргъс О'Съливан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че Нидерландия вече е международно известна с отличната си инфраструктура за велосипеди, новият гараж за велосипеди, който беше открит в Амстердам тази седмица, вероятно извежда нидерландската мания за колоездене на ново ниво.

Способно да побере до 7000 велосипеда и построено на цена от 60 милиона евро, съоръжението на централната гара в Амстердам не е най-големият гараж за велосипеди в страната. Той обаче има много уникална характеристика: разположен е изцяло под вода.

Гаражът, който отвори врати в сряда, е част от по-мащабно преустройство на грандиозното, но изключително натоварено пространство пред Amsterdam Centraal, главната жп гара на града. Наричано на местно ниво като De Entree (тъй като това е мястото, където пътниците с железопътен транспорт - и преди тях пътниците с кораби - влизат в града), това обширно пространство, граничещо с пристанището на града, е основно ремонтирано от 2017 г. насам. Над земята пространството е взето от колите и е дадено за пешеходци и велосипеди, докато някои пътища са разчистени, за да се даде повече място за определящата характеристика на обекта: водата.

Отменяйки промените, направени през 20-ти век, пристанищната вода сега тече около цялата историческа централна гара, която е построена върху изкуствени острови. Междувременно под земята районът се сдоби с нова метростанция, открита за първи път през 2018 г. Новият гараж за велосипеди, достъпен от нивото на земята чрез извиваща се рампа, е последната част от реконфигурацията.

Преди да започне строителството, инженерите трябваше да преградят входовете към басейна от пристанището на Амстердам и да изпомпват изолираната зона до сухо. Слоеве пясък бяха изкопани преди ръбовете на басейна да бъдат подсилени с бетонни стени. След това беше положен подът на гаража и засаден с лабиринт от колони, изпратени до обекта с шлеп, за да поддържат покрива, преди водата да може да напълни резервоара, напълно наводнявайки потопеното паркомясто.

По време на този продължил четири години процес маршрутите от града до гарата - която има 200 000 пътници с влак и метро дневно - останаха отворени.

Влагането на толкова усилия и пари в гараж за велосипеди може да изглежда невероятно според международните стандарти, но не и в Нидерландия. Големи подземни гаражи за велосипеди на транзитни спирки са все по-често срещани в цялата страна. Най-големият - с капацитет от повече от 12 000 двуколесни превозни средства - е в четвъртия по големина град в страната Утрехт, където 51% модален дял за велосипеди прави 32% в Амстердам да изглеждат доста скромни. Съоръженията се разпространиха на национално ниво, тъй като нидерландските градове се фокусират върху решаващо съображение, необходимо за извършване на повече пътувания с велосипед: разширяване на възможностите за щадящо климата пътуване без автомобили, като направят връзките между велосипедната инфраструктура и железопътния транзит възможно най-безпроблемни.

„Данните от градския регион на Амстердам и Нидерландия показват, че има много повече, които да направите за намаляване на пътуванията с кола, отколкото просто да се съсредоточите върху велосипедите“, казва Мередит Глейзър, изпълнителен директор на базирания в Амстердам Urban Cycling Institute. „За да намалите зависимостта от автомобил, имате нужда от велосипеди плюс система за обществен транспорт с голям капацитет, висока ефективност и честота.“

Като улеснява паркирането и безопасното съхранение на велосипеди на гарата, Амстердам насърчава повече пътници да се возят на влакове, както за ежедневно пътуване, така и за по-дълги пътувания извън града. Ниските такси допълнително подслаждат сделката: използването на място в гаража е безплатно за първите 24 часа, €1,35 на ден след това.

Нидерландските съоръжения за паркиране на велосипеди имат друга ключова роля: те помагат паркираните на улицата велосипеди да не задушат града. Както всеки посетител на Amsterdam Centraal може да свидетелства, околностите на гарата вече са настръхнали от толкова многобройни колела, че големият им обем е популярна снимка за туристите. Местата за паркинг често са трудни за намиране в града, а уличните лампи и указателните табели рутинно са обградени с велосипеди, които в крайна сметка препречват пътеките. Неудобството, което това създава, може да е малко в сравнение с опасността и замърсяването, създавани от автомобилите, но в град с тесни, претъпкани улици безпорядъкът по тротоарите може да блокира потребителите на инвалидни колички и да принуди пешеходците да минат на велосипедната алея – навик, който подлудява жителите на Амстердам.

Така че докато харченето на 60 милиона евро за подводен гараж за велосипеди все още може да изглежда като невъзможен лукс за повечето градове, в Амстердам това е по-скоро като стабилна инфраструктурна инвестиция.

„Това е капка в морето в сравнение с инвестициите за разширение на магистрали“, казва Глейзър, „да не говорим за обществените разходи за обществено здраве от задръствания, автомобилни катастрофи и зависимост от автомобили.“