Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В София все още няма условия за велотранспорт и никой не спазва правилата

Цветан Илиев, автомобилен инженер и изпълнителен директор на Vinghen, „Бизнес старт“, 09.12.2021 г.

12:11 | 9 декември 2021
Обновен: 14:16 | 9 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Въпреки че има надежди въвеждането на идеята за зеления транспорт в България да се засили – като по-чисти автомобили, велосипеден и железопътен транспорт – все още няма конкретни мерки и целият процес е на много начално ниво. Инициативата за по-нисък ДДС за зелени стоки и услуги в ЕС би трябвало да даде нови възможности на стартиращи и по-големи компании в сферата, стига да не ограничи достъпа до средства. Това коментира Цветан Илиев, автомобилен инженер и изпълнителен директор на Vinghen, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В София откъслечно има велоалеи, които са на много ниско ниво – със стълбове по средата на алеите и резки завои, сякаш проектирани от хора, които последно са се качвали на колело като деца, и не гледат на това като форма на транспорт... София е опасна за каране на колела – не само заради инфраструктурата, но и заради неспазването на законите от всички – шофьори, велосипедисти и пешеходци.“

Все повече хора използват колела за транспорт в столицата и с една по-добра инфраструктура техният брой само ще се увеличи, смята Илиев.

Регистрираната във Великобритания Vinghen има специален интерес в тази област, тъй като в момента е в процес на сглобяване на първата серия от своите условно наречени електрически колела. Устройството – което все още търси правилното си определение между push scooter или push bike – е насочено не толкова към спортния сектор, а към ентусиасти, които биха искали да го използват и в градска среда за придвижване до работа например, разказва Илиев.

Хибридната концепция води до по-големи плюсове в градска среда със своята допълнителна стабилност и по-лесно качване и слизане.

След набиране на финансиране във Великобритания, до два месеца компанията ще има 20 завършени бройки като вече има продажби във Франция и Германия. Има интерес и от България, но повечето запитвания за продукта са от Западна Европа, каза Илиев.

„Все по-голяма част от нужните части се произвеждат в България – рамката, батерията и някои от периферните компоненти. Имаме батерия, която се зарежда за пет часа и може да направи пробег от 30-40 км. в зависимост от терена и начина на каране.“

Освен разнообразието, употребата на подобни устройства ще намали и транспортните разходи за ходене до работа в градовете, смята Илиев.

Компанията ще предлага различни по мощност батерии и двигатели, а цената на първите бройки ще е около 1000 евро. „Нашата концепция с тези колела подобрява ефективността на двигателите“ и ги прави подходящи за различни условия, каза Илиев

След първите произведени бройки компанията възнамерява да търси последващо финансиране, за да разшири участието си на пазара, каза Илиев.

Повече за новите колела на Vinghen може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.