Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Галин Бонев, Econic One: Все повече части за е-велосипеди се правят в България

Галин Бонев,основател на Econic One, "Бизнес старт", 28.07.22

13:30 | 28 юли 2022
Обновен: 17:29 | 28 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Независимо че пазарът за части на велосипеди доскоро беше доминиран основно от далечна Азия, сега той се връща в Европа, като много от компонентите се произвеждат и в България. Това разказа Галин Бонев, основател на производителя на електрически велосипеди Econic One, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Нашите модели имат над 200 компонента. Ние имаме възможността да използваме местни доставчици - рамката се произвежда в София, батерията се произвежда в България, дизайнът на модела и електрониката също са разработени и произведени в България“, посочва той.

По велосипедите има и вносни части - гумите се внасят от Италия, светлините са от скандинавските страни, има компоненти от далечния изток като тези на Shimano, но те са се утвърдили в световен мащаб.

Електрическите велосипеди на Econic One разполагат със софтуерно приложение с множество функционалности, които имат за цел да предоставят по-голяма сигурност на собствениците.

„Тъй като това са скъпи велосипеди от 2000-3000 евро и кражбите са голям проблем, ние изградихме екосистема с вграден GPS и карта за комуникация. Той винаги е свързан с интернет и има мобилно приложение, с което човек може да отключва и заключва колелото, да види колко пробег му остава“, отбелязва той.

Гостът смята, че велосипедите имат огромен потенциал в Европа, особено след пандемията. „След пандемията много хора се отказаха от градския транспорт, а заради климатичните промени много западни държави ограничават употребата на коли, особено в големите градове. Велосипедът е единствената алтернатива, тротинетките и скутерите не са устойчиво решение – те имат място в целия микс, но не предоставят спокойствие и сигурност“, казва той.

Според него в България трябва да има по-добра инфраструктура, за да се окуражат повече хора да използват велосипеди. „Общината и държавата трябва да разберат, че за да качат хората на велосипедите трябва да има инфраструктура. Велоалеите трябва да са свързани и да не се налага да се слиза от колелото на всеки светофар и пешеходна пътека“, категоричен е гостът.

Предприемачът обяснява, че високата цена на електрическите велосипеди и конкретно на моделите на Econic One е заради компонентите, които се използват и смарт технологиите, както и заради проблемите с веригите на доставки.

"Войната в Украйна определено оказва влияние на веригите за доставки. ЖП транспортът от Китай до Европа, който минава през Русия и Украйна, съществува, но товарите не могат да се застраховат, което означава, че на практика не може да се ползва. Сега използваме въздушен или морски транспорт, сроковете се нормализираха, но цените на морското карго останаха много високи, а цените на въздушните пратки се увеличиха в пъти“, споделя Бонев.

Той споменава и ролята на българските институции, които в много случаи пречат на бизнеса. „В момента ни спъват митници с всевъзможни проверки, процесът е извън всякакви разумни граници. Ние плащаме безумно скъпи цени за въздушно карго, защото клиентите са поръчали и ни чакат, а пратката седи 3 седмици на митница“.

По негови думи при набавянето на инвестициите комуникацията е била лесна и директна, като една част от средствата ще бъдат инвестирани в маркетинг, а друга в развитие на продукта и научноизследователска дейност. Фондът за капиталови инвестиции от Групата на ББР е инвестирал 2,5 милиона евро, а останалите средства са дошли от фонда Интеграл. „Всъщност това е поредният рунд, който правим с цел излизане на европейските пазари. Към нас имаше много силен интерес както от старите инвеститори, така и от тези два фонда“, споделя той.

Бонев отбелязва, че при стартиращи компании с обещаващи продукти привличането на инвеститорския интерес не е трудно, дори по време на криза.

„Въпросът е те да вярват в идеята и след това има само административни процедури“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.