САЩ продължават да предлагат ваксини на Китай. Пекин продължава да отказва

Изоставянето на политиката за нулев Covid във втората по големина икономика в света буди нарастващи тревоги

09:30 | 7 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Китай отхвърли многократните предложения на САЩ за споделяне на ваксини срещу Covid-19, докато Пекин продължава да се бори с бързото разпространение на заразата. Това доведе до нарастващо недоволство сред американските служители, загрижени за възраждането на пандемията, съобщава Bloomberg.

Притеснени от нарастването на новите варианти на Covid-19 и въздействието върху икономиката на Китай, САЩ многократно са предлагали иРНК ваксини и друга помощ на правителството на президента Си Дзинпин чрез частни канали, твърдят американски служители, пожелали да запазят анонимност.

Американски служители също са предложили алтернативни начини за доставка на ваксините в опит да се приспособят към политическата чувствителност в Китай относно приемането на чуждестранна помощ, добавят те, без да предоставят повече подробности.

Предложенията на САЩ са направени от висши дипломати, включително по време на посещение през декември в Китай от помощник-държавния секретар Даниел Критенбринк и старши директора на Съвета за национална сигурност Лора Розенбъргер, както и чрез служители и посредници в областта на общественото здравеопазване.

Пекин многократно е заявявал, че разполага с достатъчно ваксини и не е ясно колко полезни ще бъдат иРНК вариантите, тъй като в страната се разпространява омикрон. Проблемът за Комунистическата партия е по-скоро да убеди уязвимото си възрастно население да се ваксинира: само около две трети от хората над 80-годишна възраст са били напълно ваксинирани към ноември, последният път, когато са публикувани данни.

В началото, когато десетки хиляди американци станаха жертви на пандемията, Китай поддържаше подхода си за сурови ограничения, карантини, забрани за пътувания и наложи задължително носене на маски – модел, който послужи на света за спасяването на човешки животи. Тогава Пекин многозначително намекна, че САЩ безразсъдно убиват своите хора. Но сега Китай внезапно се отказа от политиката си за нулев Covid – промяна, която настъпи дни след началото на демонстрации по улиците срещу тежките ограничения.

В резултат на това САЩ са увеличили предложенията си през последните седмици, твърди един от запознатите източници. Двете страни продължават да говорят по темата, заяви друго запознато лице, добавяйки, че отговорът на Китай на многократните предложения на САЩ е бил твърд. Всеки път китайските служители са казвали на американските си събеседници, че Пекин държи ситуацията под контрол и не се нуждае от помощ.

В Китай никога не е липсвал достъп до иРНК ваксини. Китайската компания Shanghai Fosun Pharmaceutical Group лицензира ваксината, разработена от BioNTech SE и Pfizer, преди близо три години и планира да разпространи 100 милиона дози в страната, но властите в Пекин досега не са дали регулаторно одобрение.

Администрацията на Си официално призна за около 30 смъртни случая от Covid, откакто изостави строгия контрол на пандемията в началото на декември, което накара правителствата по света да наложат ограничения за китайските пътници. Китай посочва, че промяната е правилната политика, тъй като омикрон не е толкова смъртоносен, колкото другите варианти.

Правителства и здравни служители от цял ​​свят търсят повече прозрачност от Китай. Правителството на Си отдавна блокира чуждестранни разследвания за произхода на Covid, разочаровайки американските служители, а Световната здравна организация тази седмица призова за повече данни от Китай.

Недоволството сред американските служители нарасна, след като Китай заплаши с ответни мерки заради изискванията, наложени от САЩ и други нации, пътниците, идващи от страната, да представят отрицателен тест за Covid-19.

Попитан тази седмица дали е загрижен за начина, по който Китай се справя с вируса, американският президент Джо Байдън отговори положително.