Ентуисъл от Morgan Stanley: Отварянето на Китай не е достатъчно

Кати Ентуисъл, управляващ директор на Morgan Stanley

17:30 | 28 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Защо в празничните дни на слаба търговия акциите отново са под натиск в момент, когато очакваме отварянето на Китай?

Мисля, че се случват много неща, а същевременно продължава и влиянието на решението по лихвите и инфлацията. Бих казала, че не отчитаме печалбите на компаниите, а това е важен елемент. Печалбите ще бъдат един съвсем реален проблем през първото тримесечие, а все още не са включени в оценките на пазара. Те включват направеното от Фед, но не и това, което корпорациите са предприели.

Да, Китай отваря и това е важно, но не е достатъчно за да тласне пазара в посоката, в която всички се надяват да поеме.

Кати, чета бележките ви и виждам, че сте невероятен песимист. Вие пишете, че „Огънят е Фед и повишаването на лихвите, ледът е ревизията към понижение на печалбите.” Смятате, че S&P 500 ще се понижи до 3 330, а в момента той е на 3 800. Тоест, това е голямо движение. Какъв е рискът за печалбите в S&P 500? Къде са проблемите според вас?

Проблемът е, че компаниите се криеха от проблемите. Очаквахме те да публикуват по-реалистични прогнози още миналото тримесечие, но те не го направиха. Това означава, че те ще излязат пред предстоящото тримесечие.

Но сега имаме по-високи лихви и компаниите ще трябва да платят за по-скъпи заеми. Потребителите също са вероятно по-притеснени относно разходите си. Така че, това също ще нанесе удар по печалбите на корпорациите.

И накрая, идват разходите за продаваните стоки, които се покачват и някой трябва да вземе това предвид. Потребителите ще намалят покупките, а това означава, че компаниите ще трябва да поемат част от удара наред с вероятното повишаване на цените.