Microsoft купува 4% от фондовата борса в Лондон на фона на сделка за облачни услуги

Сделката подчертава нарастващия фокус на Лондонската фондова борса (LSEG) върху данните и анализите

15:30 | 12 декември 2022
Обновен: 15:45 | 12 декември 2022
Автор: Уилям Шоу и Ейми Томсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp. се съгласи да купи 4% дял в London Stock Exchange Group Plc в сделка за облачни изчисления на стойност 2,8 милиарда долара, която тласка големите технологични компании още повече към финансовите пазари.

Като част от споразумението LSEG заяви, че ще похарчи поне тази сума за облачни услуги от Microsoft през следващите 10 години. Партньорството ще ускори миграцията на нейните пазари към облака и ще й позволи да разработва нови продукти и услуги, се казва в изявление от понеделник.

Транзакцията допълва скорошната тенденция на свързване на борси и технологични фирми след подобни партньорства между Nasdaq Inc. и Amazon.com Inc., както и Google и CME Group. Тя сочи повишеното търсене от страна на инвеститорите на информация, която им дава предимство на все по-бързите електронни пазари.

Глобалните разходи за данни и новини на финансовите пазари са нараснали със 7,4% до рекордните 35,6 милиарда долара през 2021 г., според доклад от април на Burton-Taylor International Consulting.

„Ще генерираме значителен ръст на приходите през следващите години чрез достъп до нови продукти и подобряване на нашите съществуващи продуктови възможности“, каза главният изпълнителен директор на LSEG Дейвид Швимер в телефонно интервю.

При цената на затваряне в петък, 4% дял в LSEG беше оценен на около £1,6 милиарда.

Microsoft ще купи своя дял от консорциум, съставен от Blackstone, Thomson Reuters Corp. и филиали на Canada Pension Plan Investment Board и GIC на Сингапур, според изявлението. Thomson Reuters каза в изявление, че планира да използва приходите си от сделката „за преследване на органични и неорганични възможности в ключови сегменти на растеж и осигуряване на възвръщаемост на акционерите“.

Акциите на LSEG се повишиха с 3,2% по обяд в понеделник в Лондон.

Минимални разходи

Сделката подчертава нарастващия фокус на LSEG върху данните и анализите. Компанията завърши покупката на Refinitiv за 27 милиарда долара миналата година, поставяйки началото на нова ера, в която по-голямата част от нейните приходи идват от данни. Компанията майка на Bloomberg News се конкурира с Refinitiv за предоставяне на финансови новини, данни и информация.

Очаква се споразумението на Microsoft да струва на LSEG между £250 милиона и £300 милиона между 2023 и 2025 г., включително около £100 милиона капиталови разходи.

Допълнителните разходи над минимума от 2,8 милиарда долара зависят от „успеха на стратегическото партньорство“ и търсенето на платформата за данни и професионалните услуги на LSEG, според британската фирма. Microsoft изчисли в отделно изявление, че „партньорството и по-широките пазарни възможности могат да генерират допълнителни 5 милиарда долара приходи за компанията през следващите 10 години.“

Скот Гътри, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft за облачни изчисления и изкуствен интелект, ще бъде назначен за директор на LSEG.

Консолидация на данни

През последните няколко години се наблюдава консолидация сред най-големите доставчици на данни във финансовата индустрия. Миналата година S&P Global Inc. се съгласи да купи IHS Markit Ltd., докато Deutsche Boerse, най-големият европейски съперник на LSE, взе мажоритарен дял в Institutional Shareholder Services Inc., консултант по корпоративно управление.

Това не е първият път, когато Microsoft сключва сделка заедно с разкриването на значителна облачна сделка. През 2018 г. тя инвестира в Grab, като фирмата за превози се съгласи да приеме Azure като своя предпочитана облачна платформа.

Тези сделки за кръстосани продажби не винаги завършват с успех. През 2012 г. американската технологична фирма похарчи 300 милиона долара за дял в подразделението за електронни книги Nook на продавача на книги Barnes & Noble по онова време.

Като част от сделката Barnes & Noble се съгласи да прави съдържание за електронните четци за Microsoft. Две години по-късно Barnes & Noble изкупи дела на Microsoft за около 125 милиона долара, след като Nook имаше трудности да спечели клиенти.