Разпродажбата след отчетите на Alphabet и Microsoft изтри $300 млрд. от пазара

Графика на деня, 26.10.2022 г.

18:02 | 26 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Акциите на технологичните мегакомпании се понижиха в предпазарната търговия в сряда след разочароващи тримесечни актуализации от Alphabet Inc. и Microsoft Corp., което ще премахне около 295 милиарда долара пазарна стойност от най-големите американски компании.

Компанията-майка на Google заяви във вторник, че ще забави наемането и ще контролира разходите, сигнализирайки, че се подготвя за предстоящи трудни времена, докато икономиката се колебае, докато Microsoft даде слаба прогноза за продажбите на Azure. Цените и на двете паднаха с приблизително 6% в предпазарната търговия.

„Основното послание е, че разходите се намаляват“, каза Нийл Кемплин, анализатор в Mirabaud Securities. „Технологичният сектор най-накрая получи новината, че устойчивостта на маржа е на фокус и дните на спекулативно харчене на долари за нови проекти са приключили.“

Фючърсите на индекса Nasdaq 100 паднаха с 1,6% в началото на търговията в сряда, тъй като резултатите пренасочиха вниманието на инвеститорите към щетите върху печалбите и икономиката от бързото повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв. Технологичният показател се срина с повече от 28% тази година, в посока към най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам.

Акците на Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc. Nvidia Corp., Tesla Inc. и Apple Inc. паднаха между 3,9% и 0,7%. Meta трябва да отчете печалбите си по-късно в сряда.