Европа предупреди Мъск да внимава с пропагандата на Путин

ЕК предупреждава милиардера, че трябва да се придържа към правилата на блока, докато в САЩ се засилва идеята за преразглеждане на покупката на Twitter

07:56 | 2 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илон Мъск рискува да помогне на руския президент Владимир Путин, ако неотдавнашните съкращения на персонала на Twitter Inc. попречат на платформата да изкорени пропагандата за войната в Украйна, предупреди един от висшите служители на Европейския съюз.

Липсата на действия срещу фалшиво или подвеждащо съдържание онлайн може да „доведе до много бърза злоупотреба“ с Twitter, каза в интервю за Bloomberg вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова, която оглавява усилията за справяне с онлайн дезинформацията. Това включва гарантиране, че платформата няма да се превърне в център за руска пропаганда.

„Като не действате активно срещу пропагандата, което означава да премахнете пропагандата и дезинформацията, вие активно подкрепяте войната“, каза тя. „Това би било много сложно и може би опасно начинание или приключение за Мъск“, който „иска да бъде разглеждан като някой, който помага на Украйна“.

Йоурова има предвид сателитната система Starlink на Мъск, която осигурява интернет комуникация както за украинските граждани, така и за нейните военни.

Коментарите са поредният предупредителен изстрел относно възможните странични ефекти от масовите оставки и съкращения, след като Мъск приключи покупката си за 44 милиарда долара на най-влиятелната социална медийна платформа в света - включително способността ѝ да спазва редица закони на ЕС, включително строгите правила на блока за защита на данните GDPR и новата директива за цифровите услуги DSA.

„Ако мрежата лесно се използва от руската пропаганда“, тогава „много вероятно нарушавате правилата за санкции, защото може да разпространявате съдържание, разработено от санкционираните медии, като Russia Today и Sputnik“, каза Йоурова.

Йоурова добави, че Мъск, който се зарече да върне „свободата на словото“ в Twitter, не бива да подценява ЕС и тежките санкции, с които Twitter може в крайна сметка да се сблъска, ако не спазва правилата на ЕС.

DSA, който е насочен към вредното съдържание и дезинформацията в платформите, все още е в начален стадий и Twitter има много работа през следващите месеци, за да бъде в съответствие, преди прилагането да започне през следващата година.

Глобите по закона могат да достигнат до 6% от годишните глобални продажби на Twitter, докато нарушенията на GDPR могат да дойдат с глоби до 4%. Комисията също така обеща да проведе "стрес тест" през следващата година за усилията на Twitter да спазва законите за модериране на съдържание.

„Чувствам, че няма достатъчно разбиране от Мъск и може би от някои други хора около него, че Европа е напреднала“, каза Йоурова. И „че след много години на задълбочен анализ как да подходим към дигиталната сфера, ние решихме да регулираме и че го мислим сериозно, че регламентът трябва да се спазва от всеки, който иска да прави бизнес на територията на ЕС.“

Междувременно в САЩ проверката на властите върху Twitter изглежда е фокусирана върху чуждестранната собственост в платформата. В коментари на конференция на New York Times финансовият министър Джанет Йелън спомена Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ (Cfius), когато беше попитана за Twitter, като каза, че той разглежда трансакции, включващи „чуждестранни инвестиции . . . за да видим дали създават риск за националната сигурност”.

Министърът на финансите добави: „Ние не коментираме работата, която е в ход. Но ако има такива рискове, би било подходящо Cfius да погледне.“

Документите за сделката за Twitter показват, че принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз от Саудитска Арабия е прехвърлил 35 милиона акции, или 3,5 процента от общите акции на публичния Twitter, в новата частна компания като част от изкупуването на Мъск за 44 милиарда долара.

Kingdom Holding Company, инвестиционен фонд, контролиран от принца, притежава дялове в американски компании, включително Citigroup, Uber и Lyft, според неговия уебсайт.

Президентът на САЩ Джо Байдън този месец каза, че „сътрудничеството“ на Мъск с други страни е „достойно да бъде разгледано“ от американските власти. Въпреки че самата Йелън преди това отхвърли вероятността за такова разследване, в сряда тя каза, че е „сгрешила“.